Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruppboende kan bli nya hyreslägenheter

Annons

Fridhems gruppboende byggdes för snart 15 år sedan, i en period när nybyggnation var som dyrast.

I slutet av 90-talet hade gruppboendet gjort sitt och kommunens socialförvaltning lämnade lokalerna. Sedan dess har det stått tomt och kommunen har fått stå för kostnaderna för driften.

Ett tag fanns det planer på att lokalerna skulle byggas om till kontorslokaler. Datorföretaget Helpdesk var på gång att flytta in, men det hela sprack bland annat på grund av att hyran skulle bli för hög efter ombyggnad.

Kostnaderna för att hålla lokalerna varma och för de kapitalkostnader som finns i fastigheten har kommunen fått betala genom åren. För kommande budgetår är de beräknade till 315 400 kronor.

Den rockad som nu diskuteras är att Bärkehus tar över kostnaderna för driften och att kapitalkostnaden blir kvar hos kommunen.

På det viset skulle kommunen fortsätta att betala kapitalkostnaden för det restvärde som finns i huset. För dagen har kommunen lån på fastigheten på 3988000 kronor och med två procents ränta innebär det en kostnad på cirka 80000 kronor om året.

Kommunen sänker därmed sina kostnader med 250000 kronor.

- Jag skulle vilja påstå att det är bara vinnare i en sådan här lösning, säger kommunalrådet Leif Nilsson.

Fastigheten är på totalt 481 kvadratmeter och Bärkehus räknar med att det ska kunna bli sex lägenheter.

- Efter ombyggnad räknar vi med att vi kan ta ut hyra för cirka 385 kvadratmeter och det skulle innebära att lägenheterna blir på i snitt 65 kvadratmeter, säger Rolf Berg-kvist, Bärkehus.

Han betonar dock att tanken är att det ska bli lite olika storlekar på lägenheterna, mellan 50 och 80 kvadratmeter.

- Först och främst måste vi få besked från bostadsnämnden om vi får öka antalet lägenheter, med hänvisning till det avtal vi har med regeringen, säger Bergkvist.

Dessutom måste Bärkehus föra en diskussion och förhandling med hyresgästföreningen vilken hyra som de kan ta ut. I dag har Bärkehus ett snitt på sina hyror på cirka 750 kronor per kvadratmeter och år, de dyraste ligger på cirka 850 kronor. Troligtvis hamnar lägenheterna i Fridhem på den nivån, vilket skulle innebära att en lägenhet på 65 kvadratmeter skulle kosta cirka 4600 kronor i månaden.

Utifrån detta kommer Bärkehus att räkna fram hur mycket ombyggnaden får kosta och dessutom vilken standard det blir i lägenheterna.

- Vi räknar i varje fall med att det ska vara tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet.

Några formella beslut är inte fattade om projektet, men folk har redan hört av sig till Bärkehus för att anmäla sitt intresse.

- Jag är övertygad om att det finns ett stort intresse för den här typen av bostäder, säger Rolf Bergkvist.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons