Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grov manipulation av fakta

Annons

Svar till Göran Bryntse,

den 19 december:

Det varje kärnkraftsmotståndare borde lära sig är att det är stor skillnad på ekonomiskt brytbara tillgångar och den faktiskt totalt existerande mängden. Det krävs bara några få minuter för att visa hur mycket uran som finns.

I IAEA:s "Uranium 2005: Resources, production and demand" kan man mycket riktigt läsa att det uran som är ekonomiskt brytbart i dag snart tar slut.

Men man kan också läsa att det i fosfater finns 20 gånger mer uran. Om man sedan går in på japanska atomenergiforskningsinstitutet och läser om deras försök att utvinna uran ur havsvatten så förutspår de att med en femdubbling av uranpriserna så blir uran från havsvatten ekonomiskt. I havsvattnet finns tre miljoner gånger så mycket uran som vi har tillgång till. Göran Bryntse borde även vara medveten om att priset på el producerad i kärnkraft är stort sett oberoende av uranpriserna.

Enligt dagens siffror så innebär en femdubbling av uranpriserna endast en 20 procents ökning av elpriserna. Med andra ord hade vi kunnat utvinna uran ur havsvatten i dag och ändå hade kärnkraft varit ekonomiskt konkurrenskraftigt. Snabba reaktorer är ännu mer okänslig för uranpriserna. Varje seriös debatt kräver att man har fakta som underlag. Att enbart spekulera och handvifta sig fram till en domedagsprofetia för kärnkraft som Göran Bryntse gör är att underskatt läsarnas intelligens.

JOHAN SIMU, LÄSER FYSIK I GÖTEBORG, MEDLEM I MILJÖVÄNNER FÖR KÄRNKRAFT

Mer läsning

Annons