Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för Airbus-spar

Annons

Flygbjässen Airbus stora sparprogram "Power 8" har godkänts av moderbolaget Eads. Programmet har i flera månader varit föremål för dragkamp om jobben i Europas stormakter.

"Eads styrelse godkände i dag enhälligt Power 8-planen för omvandlingen av Airbus", hette det i ett pressmeddelande på måndagskvällen.

Airbus har stora fabriker i Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Oenigheten har i mycket bestått i en dragkamp om arbetstillfällen mellan Eads stora delägare i Frankrike och Tyskland.

Enligt pressmeddelandet ska bolagets arbetstagare informeras om detaljerna på onsdagen, innan dess offentliggörs inte vilka jobb som ska bort.

Power 8 ska innebära besparingar på fem miljarder euro fram till 2010 och två miljarder euro per år därefter. Det har sagts att 10 000 jobb, en femtedel av Airbus arbetsstyrka, kan vara i farozonen.

En viktig fråga är var det nya medeldistansplanet A350XWB i huvudsak ska produceras.

Förra året passerade USA-rivalen Boeing Airbus som världens största flygplanstillverkare. Airbus har problem bland annat med A380, som ska börja levereras om något år och blir världens största flygplan med möjlighet att ta 840 passagerare.

TT

Mer läsning

Annons