Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna tunnan till papper

Annons

I fjol kasserades den gröna soptunnan för kompostmaterial i Rättvik och Leksand. Orsaken var att tunnorna var oventilerade, vilket gjorde att soporna alltid var onödigt tunga av fukt och vatten. Istället infördes den bruna ventilerade tunnan, som möjliggjorde att soporna torkade innan sopentreprenören hämtade kompostsoporna.

- Redan från början hade vi planer för den gröna kasserade tunnan. Tanken var att samla in tidnings- och reklampapper för återvinning i tunnorna. Vi införde ett test under två månader i centrala Rättvik och i Insjön. Hushållen med en gammal grön tunna fick lägga sitt återvinningspapper i kärlet, säger Martinsson.

Testet visade goda resultat.

- Vi fick in lite mindre papper än vad vi räknat med, men ändå tillräckligt mycket från varje hushåll för att kunna införa det för alla i Leksand och Rättvik, säger Martinsson.

Pappersåtervinningen berör endast hushåll i egna hem eller fritidshus. Totalt handlar det om cirka 4000 hushåll i Rättvik och 5500 hushåll i Leksand. Den utökade servicen innebär ingen höjning av renhållningstaxan.

- Den här servicen ingår i den gängse taxan. De som bor i flerfamiljshus berörs inte av satsningen. De har en annan typ av sophantering. Men jag hoppas att fastighetsägarna hoppar på systemet, säger Martinsson.

Sedan några veckor tillbaka får hushållen samla returpapper i sina gröna tunnor. I slutet av april genomförs den första hämtningen.

- Vi samlar bara in tidnings- och reklampapper. Man ska alltså inte lägga förpackningar av olika slag i den gröna tunnan. Förpackningar ska som tidigare till återvinningsstationerna, säger Martinsson.

Renhållningschefen ser stora utvecklingsmöjligheter för bättre service och miljö i framtiden.

- En så kallad fastighetsnära insamling är framtiden. I Helsingborg har de insamling av både metall, glas och förpackningar. Samtidigt har en kommun som Rättvik en väldigt spridd befolkning över ett stort område. Det blir dyrare att införa, säger Lisbeth Martinsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons