Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna rekryter på regemenetet - än en gång

Annons

- Vi har inte fått ordern än, men vi är utpekade, säger överstelöjtnant Tage Johansson, chef för Dalregementsgruppen.

Dalarna och Gotland är tilltänkta försökslän för den tre månader långa soldatutbildningen. Slår det väl ut så blir det kurser på fler håll i landet.

- Det är bra för oss. Vi får ett tillflöde till hemvärnet även i framtiden. Kullarna är ju så små nu att det är svårt att rekrytera. Ungdomarna måste ju ha gjort värnplikten för att kunna placeras i hemvärnet, säger Tage Johansson.

Totalt är 1600 engagerade i hemvärnet i Dalarna.

Försöket innebär att 30 kommer att få sin grundläggande soldatutbildning i Falun, med början den 1 oktober. Kursen kallas "grön tjänst" och inleder utbildningen för alla värnpliktiga. De får lära sig att bo i tält, att skjuta med mera.

Dalregementsgruppen har plats för 50 rekryter i C-kasernen på regementet. I samma byggnad finns frigymnasium och vandrarhem, men från september finns nyrustade lokaler på andra våningen.

Soldaterna som avslutat sin tre månaders utbildning kommer sedan att placeras i hemvärnsförband. De kommer också att kunna ta utlandsuppdrag.

Från årsskiftet lyder Dalregementsgruppen under Svea livgarde i Stockholm. Det mellersta militärdistriktet finns inte längre.

- Fördelen är att vi kan sam-öva mer med värnpliktiga och utnyttja deras utbildningsanordningar, som skjutbanor och hinderbanor, säger Tage Johansson.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons