Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripna britter "var i Irak"

Annons

Det brittiska försvarsdepartementet har presenterat GPS-data som uppges bevisa att de brittiska sjömän som greps av Iran i förra veckan befann sig på irakiskt vatten.

Britterna befann sig 1,7 sjömil innanför Iraks havsgräns, uppgav amiralen Charles Style när han i London uppvisade sina GPS-uppgifter och kartor över området utanför Shatt al-Arab där 15 brittiska sjömän övermannades av iranier i fredags. De gripna ska ha förts till Teheran.

Iran hävdar bestämt att britterna befann sig innanför Irans gräns:

På grund av krisen kring de 15 fångade flottisterna fryser Storbritannien alla förbindelser med Iran, med undantag för kontakter som gäller själva fångfrågan. Det säger utrikesminister Margaret Beckett.

Samtidigt kommer uppgifter från Teheran som tillbakavisar de brittiska bevisen för att flottisterna tillfångatogs på irakiskt vatten, skriver Reuters. Gripandet skedde en halv kilometer in på iranskt vatten, uppger officiella källor enligt den statliga iranska nyhetsbyrån.

USA har tillbakavisat rykten om att iranska enheter har uppträtt närgånget mot amerikanska fartyg i Persiska viken. Men på onsdagen inledde ett andra amerikanskt hangarfartyg övningar i området. Det är första gången sedan USA:s invasion av Irak 2003 som två hangarfartyg befinner sig i Persiska viken.

TT

Mer läsning

Annons