Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekiska elever på besök

Annons

- Vi har haft det fantastiskt bra i Mora, berättar läraren Lia Papadopoulo.

Besöket, som började med ett par dagars sightseeing i Stockholm, är en del av ett EU-utbyte mellan svenska och grekiska gymnasieelever med specialintresset teater och dans.

Totalt är det 27 elever och tre lärare i gruppen. De har fått vara med om ett minst sagt späckat program: skidåkning, pulka, pimpling, bastubad, pepparkaksbakning och besök på fäbod och en elitseriematch i ishockey mellan Mora och Luleå i FM Mattsson Arena.

På måndagseftermiddagen framförde de grekiska ungdomarna en grekisk komediteater av Aristofanes i S:t Mikaelsskolans aula. Därefter visades Mora centrum och på tisdagskvällen var det dags för ishockey, en minst sagt annorlunda upplevelse för samtliga i gruppen.

- Det var första gången jag såg en ishockeymatch. Det var kul, hårt och tufft, precis sånt vi gillar i Grekland, konstaterar Lia Papadopoulo.

På tisdagsförmiddagen visade guiden Pär Svälas Zorngården och berättade om Anders och Emma Zorns liv, och på eftermiddagen bar det iväg till Grönklitt och en färd med hundspann, på kvällen var det avskedsbuffé i skolmatsalen.

I dag tar den grekiska gruppen tåget till Arlanda för vidare befordran med flyg tillbaka till Aten. Lia Papadopoulo bär med sig ljusa minnen av Mora och Sverige.

- Svenskarna är vänliga och glada. Vi har tidigare träffat två svenskar som var så, och trodde de var speciella. Nu har vi sett att alla vi mött är på det sättet. Men det är lite för mörkt för oss, det blir inte ljust på hela dagen, i Grekland är det tvärtom. Vi har också upptäckt att vi inte har samma typ av skola i Grekland, med ämnen som dans och drama, som man har här.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons