Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekisk grupp ny på EU:s terrorlista

Annons

EU för upp den grekiska organisationen Revolutionär kamp på sin terroristlista.

Iranska Folkets mujahedin behålls på listan, trots en kritisk dom från EU:s domstol.

Det formella beslutet om att uppdatera terroristlistan togs av EU:s miljöministrar när de möttes i Luxemburg i torsdags, utan diskussion. Förarbetet har gjorts av EU-ländernas säkerhetstjänster och regeringar. Det enda ministrarna bidrog med var ett klubbslag.

På listan, som upprättades första gången i december 2001 och som har uppdaterats flera gånger, finns 54 privatpersoner och 48 organisationer. Där finns Hamas, PKK, Tamilska Eelams befrielsetigrar, Islamiska jihad, baskiska ETA och italienska Röda brigaderna, bland andra, samt personer knutna till dem.

Omkring hälften av dem är individer och organisationer utanför EU.

För dessa kan unionen ta ett gemensamt beslut om att frysa deras tillgångar. Det är heller inte tillåtet att ge dem pengar eller andra medel.

För EU-medborgare och organisationer inom EU är det upp till varje medlemsland att ta beslut om frysning eller andra restriktioner, förutom straffet det innebär att stå på listan.

Inför uppdateringen har de listade granskats på nytt, enligt ett pressmeddelande från ministerrådet, EU-ländernas organ i unionens beslutsapparat.

Det har lett till att grekiska Epanastatikos Agonas _ Revolutionär kamp, har satts upp på listan. Tre italienska grupper har tagits bort.

Folkets mujahedin, som opponerar mot regimen i Iran, står kvar trots en kritisk dom från förstainstansrätten vid EU:s domstol i december förra året. Rätten ansåg att beslutet att placera gruppen på listan inte var korrekt. Organisationen hade inte fått veta skälen till listningen och hade inte haft möjlighet att klaga på den.

I början av året fick Folkets mujahedin ta del av en motivering till det beslut som domstolen granskat, men trots domen behåller ministerrådet gruppen på listan. Skälen till det är att nya beslut har tagits efter det som rätten slog ner på. Organisationen har inte fått se hela det underlag som de nya besluten grundats på.

EU inför nu nya rutiner för listan. De som finns med ska meddelas om det, om möjligt per brev. De ska också få en kort motivering och kan ansöka om att beslutet omprövas. Hjälper inte det kan de överklaga till EU:s domstol.

Om ett par veckor kommer ett förslag till avgörande i ett mål i EU:s domstol där organisationen Al-Aqsa i Nederländerna har överklagat ett beslut att sätta den på listan.

TT

Mer läsning

Annons