Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekinspirerat nyårsfirande

Annons

Särskilt grekisk var kanske inte själva menyn. Oxfilé med bearnaisesås är ett säkert kort som duger i alla väder. Efterrätten kan tyckas mera vågad, eller vad sägs om friterad Camenbertost med hjortronsylt? Det är faktiskt godare än det låter.

Sex nöjda gäster var Caroline Lundh, Martina Danielsson, Emelie Westman, Marie Forsberg, Emelie Bränd och Åsa Hjelte.

Just den här dagen var maten förstås extra fin, men kompisgänget går gärna hit även till vardags.

- Vi trivs här. De har bra service och god mat, säger Åsa Hjelte.

Gästerna underhölls av den grekiska gruppen Trio Salonika bestående av Konstantinos Bizapolos, Lioufas Panaitis och Yannis Kapurtiadis. Namnet har de tagit från sin hemstad Thessaloniki. De spelar tillsammans på allt från bröllop till restauranger.

- När man spelar inför ätande publik måste man tänka på att inte vara för mycket i fokus utan bara lägga en stämning, säger Konstantios Bizapolos.

- Vi spelar inte så starkt och vi spelar musik som svenskar känner igen. Det blir mycket Mikis Theodorakis, tillägger Yannis Kapurtiadis.

Det är inte utan att tankarna går till filmen Zorba med Anthony Quinn när man hör Trio Salonika.

Det är bouzoukin, den grekiska lutan, som starkast förknippas med grekisk musik. Bouzoukin, som kommit att bli något av ett nationalinstrument, var länge förbjuden och förknippades med droger och kriminalitet.

Senare på kvällen, när publiken blivit lite uppvärmd, tänker bandet spela musik som är mer okänd för svenska öron.

Musikstilen kallas rebetika och växte fram i början av 1900-talet som en undergroundrörelse när flyktingar från Mindre Asien sammanstrålade med den grekiska arbetarklassen i städernas slumområden.

- Rebetika bär på samma smärta som den amerikanska bluesen, förklarar Konstantinos Bizapolos.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons