Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenpeace-protest med döda valar

Annons

Sjutton döda småvalar spred en frän likdoft över Sergels torg i centrala Stockholm på onsdagen.

Kadavren hade lagts ut av Greenpeace som vill att Sverige tar ett större ansvar för att rädda valarna i haven.

De 17 kadavren, utlagda på en bädd av is, lockade självfallet många nyfikna åskådare, trots lukten. Flera olika arter var representerade: tumlare, delfiner, grindvalar.

Samtliga har hittats uppspolade på europeiska stränder. De har dött för människohand, de flesta genom drunkning i fiskenät, medan några har djupa sår efter propellrar, ett resultat av fartygskollissioner.

Uppskattningsvis drunknar 300|000 småvalar i fiskenät varje år. Greenpeace kräver nu att arbetet för att minska dessa bifångster intensifieras, och att fiske med drivgarn förbjuds omedelbart. Det inkluderar även de nya varianter som fiskeindustrin tagit fram för att kringgå det förbud som träder i kraft vid årsskiftet.

Greenpeace fortsätter också sin kampanj mot den kommersiella valjakten. Nästa vecka möts länderna inom Internationella valfångstkommissionen (IWC) för att återigen diskutera frågan om valfångstförbudet ska bibehållas eller om en begränsad jakt ska tillåtas.

Positionerna har länge varit helt fastlåsta. En grupp länder, ledda av Storbritannien och Australien, är helt emot jakt. På den andra sidan står fångstnationerna, Japan, Norge och Island och deras bundsförvanter.

Sverige tillhör en mittengrupp som kan tänka sig jakt, under strikta former. Den positionen bör Sverige överge, anser Greenpeace.

TT

Mer läsning

Annons