Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenpeace larmar om avverkning

Annons

Kontrakt för avverkning av stora ytor regnskog i Kongo-Kinshasa har köpts för skampris av västerländska bolag, skriver Greenpeace i en ny rapport. Organisationen varnar för globala miljöskador om regnskogarna avverkas.

"Skövlingen hotar att ödelägga världens största regnskogsområde efter Amazonas", skriver Greenpeace.

År 2002 införde det krigshärjade Kongo-Kinshasas interimsregering, på uppmaning av Världsbanken, ett moratorium för nya avverkningstillstånd. Trots det har enligt Greenpeace över 100 nya kontrakt utfärdats sedan dess _ en följd av omfattande korruption.

Totalt gäller de nya kontrakten 150|000 kvadratkilometer regnskog _ en yta motsvarande Svealand och Götaland sammantaget.

Av Kongo-Kinshasas 60 miljoner invånare är cirka 40 miljoner beroende av regnskogen för att få mat, läkemedel, bränsle och byggmaterial enligt Greenpeace, som skriver att lokalbefolkningen inte alls får ta del av inkomsterna från skogsindustrin.

Greenpeace har kommit över kontrakt mellan avverkningsbolag och lokala ledare som ger bolagen rätt att avverka skog till ett värde av hundratusentals dollar i utbyte mot enkla livsmedel värda mindre än 100 dollar. Löften om att bygga skolor och sjukhus infrias sällan.

"Kontrakten är en skamlig relik från kolonialtiden. Miljoner hektar regnskog byts bort mot gåvor som salt, machetes och några ölbackar medan skogsbolagen och de skatter som de betalar inte på något sätt bidrar till lokalbefolkningen", säger Stephan van Praet, samordnare för Greenpeaces skogskampanj i Afrika, i en kommentar.

Bland bolagen som skrivit kontrakt efter 2002 finns enligt rapporten tysk-schweiziska Danzer, portugisiska NST, Singaporebaserade Olam, belgiska Sicobois och libanesiska Trans-M.

Greenpeace understryker de kongolesiska regnskogarnas vikt för den globala miljön, då de binder åtta procent av all koldioxid som är bunden i världens skogar i dag. Avverkningen i Kongo-Kinshasa beräknas fram till 2050 leda till att 34 miljarder ton koldioxid frigörs, vilket motsvarar Storbritanniens totala utsläpp de senaste 60 åren, skriver Greenpeace i sin rapport.

TT

Mer läsning

Annons