Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenpeace-blockad vid kärnkraftverk

Annons

En grupp Greenpeaceaktivister från Sverige och Finland Greenpeace blockerade natten till måndagen entrégrinden till kärnkraftverket Olkiluoto på den finländska västkusten.

Aktivisterna kedjade fast sig vid grinden till kraftverket och hindrade trafiken. Tidigt på morgonen hade polisen gripit personerna, bland dem två svenskor. Men polisen hade inte lyckats få ner de sex aktivister som klättrat upp i en hög byggkran på området, uppgav Martina Krüger, Greenpeaces talesperson för energifrågor i Norden.

Sammanlagt greps ett tiotal personer. De som klättrat upp i kranen har kedjat fast sig på 60 meters höjd.

En av de gripna svenskorna, Stina Boman från Söderhamn, säger till TT han hon dömts till 100 euro i böter för "störande av ordningen".

Vid lunchtid svensk tid hade inga nya försök gjorts för att få ner de sex aktivisterna från kranen.

Bygget av Finlands femte reaktor, som väntas stå klar vid årsskiftet 2010_2011 är omstritt, liksom kärnkraften i stort, men den sittande borgerliga regeringen ses som mer kärnkraftsvänlig än den förra.

Greenpeace hävdar att över 1|000 brott mot säkerhetsföreskrifterna registrerats av den finska säkerhetsmyndigheten, Strålsäkerhetscentralen Stuk.

Organisationen kräver att den finländska riksdagen omprövar hela projektet.

Beslutet att bygga reaktorn ledde 2002 till att De gröna lämnade regeringen. Nu är De gröna åter med i regeringen men har hållit en låg profil, medan regeringspartnern, konservativa Samlingspartiet, vill att Finland även bygger en sjätte reaktor.

TT

Mer läsning

Annons