Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida är för feta

Annons

I dag är var åttonde kvinna som kommer till mödravården fet.

I början av 1980-talet hade bara två av hundra kvinnor ett BMI över 30, eller har fetma. Hos normalviktiga ligger BMI mellan 19 och 25.

- Tidigare var det rökningen som orsakade komplikationer. Fetma är det nya problemet, säger Eva-Britta Råssjö som är överläkare.

Många tjocka gravida kvinnor kommer till specialistmödravården eftersom deras övervikt ökar risken för komplikationer.

Personalen här på specialistmödravården i Falun märker av viktskillnaden hos länets mammor nu mot för några år sedan.

- Vi tar BMI på alla mammor. Det är oerhört vanligt med feta mammor, säger Kerstin Fransson, barnmorska.

- Vi reagerar när de väger tresiffrigt och det är många som väger över 100 kilo. Det är sorgligt att så unga tjejer är så tjocka när de har hela livet framför sig, säger Eva-Britta Råssjö.

Och övervikten är farlig. Mer fett på kroppen gör det till exempel svårare för barnmorskorna att kontrollera att barnet växer, mår och ligger som det ska i magen.

Ofta krävs ultraljudsundersökningar. Men inte ens då är det säkert att man ser hur barnet ligger.

- Ultraljudsapparaterna är inte gjorda för att man ska kunna se genom ett så tjockt lager fett. Bilderna blir suddiga, säger Eva-Britta Råssjö.

Övervikten hos mammorna kostar samhället mycket pengar. Ökade risker ger fler kontroller för att se om allt står rätt till med barnet. Och att få mammorna att gå ner i vikt är inte det lättaste.

- Det är svårt. Vi försöker uppmuntra dem att inte gå upp så mycket i vikt, att hålla igen på maten och röra på sig, säger Eva-Britta Råssjö.

Dessutom ökar övervikt risken för blodproppar och högt blodtryck. Också diabetes under graviditeten är vanligare hos tjocka mammor.

- För fem år sedan hade jag inte träffat någon mamma med typ2-diabetes, alltså åldersdiabetes, nu är det ganska vanligt, säger Carita Henricsson.

Förutom att mamman själv drabbas av sin övervikt kan det också ge komplikationer under förlossningen.

- Det blir ofta längre förlossningar när mammorna är feta. Det blir också svårt att höra barnens hjärtljud och övervikt ökar risken för att barnen blir missbildade, säger Eva-Britta Råssjö.

Hon och kollegorna på specialistmödravården ser också en risk för barnen längre fram i livet när deras mammor är feta.

- Barnen ärver föräldrarnas dåliga matvanor och blir tjocka de också. Dessutom ökar ju risken för att föräldrarna ska bli sjuka längre fram när de är så överviktiga, säger Kerstin Fransson.

Fakta: Risker med överviktiga mammor

  • Övervikt ökar risken för graviditetsdiabetes
  • Propprisken ökar
  • Tjocka mammor har oftare förhöjt blodtryck
  • Barnmorskorna får svårigheter att känna barnet i magen på överviktiga mammor eftersom det finns så mycket fett i vägen
  • Det kan bli svårt att se alla barnets organ riktigt vid en ultraljudsundersökning eftersom mammans fettvävnad skymmer bilden
  • Övervikt innan graviditeten ökar risken för att barnet blir stort
  • Risken för havandeskapsförgiftning ökar med ökande vikt
  • Missbildningar hos barnen är vanligare när mammorna är överviktiga

Mer läsning

Annons