Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis matskjuts kan minska ensamheten

Annons

Varje dag får drygt 100 pensionärer i kommunen lagad mat hemkörd till lunchen. De allra flesta bor ensamma och får också äta sin mat ensamma vid köksbordet.

Men lika väl som man kör mat till pensionärerna, så skulle väl pensionärerna kunna skjutsas till maten? Det tycker i alla fall PRO Siljansnäs som nu vill pröva en ny modell för pensionärer i närområdet.

- Allt praktiskt återstår att lösa om det finns intresse, men tanken är att vi skulle åka och hämta den som vill komma hit till Björkbacken och äta lunch i stället för att sitta hemma och äta sin utkörda matlåda, säger Gunnar Lindberg ordförande i Siljansnäs PRO.

Karin Uhrlander i Grytnäs är en av dem som får en matlåda hemkörd varje dag sedan i somras då hon ramlade och bröt armen.

- Det är en fantastisk service och maten är väldigt god, berömmer hon.

- Men visst vore det roligt att kanske en gång i veckan eller så få åka och äta lunch med andra som får matlåda. Att träffa lite folk och prata.

Redan i dag är det ett tiotal pensionärer som regelbundet äter sin lunch i Björkbackens matsal, men de tar sig dit själva och betalar lunchen kontant. PRO-skjutsen är i första hand tänkt för de som får matlåda och vill ha lite matsällskap men har svårt att ta sig någonstans. Karin Uhrlander vet precis vad det handlar om.

- Efter olyckan går jag lite kravligt. Jag har ingen färdtjänst eller så men någon måste skjutsa mig om jag ska någonstans.

Om servicen, som är tänkt att vara gratis när det gäller kostnaderna för skjutsen, ska omfatta även pensionärer som inte tar matlåda är inte bestämt.

Helt klart är dock att alla som får höra talas om planerna är positiva till initiativet:

"Vi ser gärna att fler pensionärer kommer och äter i matsalen. Hemtjänsten har också fått vissa förfrågningar när de kört ut maten, så intresse finns."

Iréne Gustafsson, enhetschef

Björkbackens servicehus.

"En bra idé som vi välkomnar! Samvaron vid ett matbord är viktig och ger många positiva effekter."

Gun-Britt Lans-Lindgren, biståndshandläggare socialkontoret.

"De eventuella praktiska problem som ett sånt här arrangemang medför löser vi! Det är bara roligt när folk kommer med förslag."

Gunvor Pettersson, kommunens

kostchef.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons