Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis heroin till danska narkomaner

Annons

En majoritet av de danska riksdagspartierna vill på försök ge gratis, läkarordinerat heroin till utsatta och grovt kriminella missbrukare, för att hålla dem borta från misär, prostitution och brott på gatan.

Tunga narkomaner ska i framtiden kunna besöka ett sjukhus två, tre gånger i veckan för att under ordnade former inta sin drog, enligt förslaget som en majoritet av partierna i folketinget nu ställer sig bakom.

Dansk Folkeparti, som tidigare varit emot idén, gjorde på sitt årliga sommarmöte i veckan en helomvändning och fick då rösterna att tippa över till fördel för idén, skriver Politiken.

Dansk Folkeparti ska försöka sätta press på regeringspartierna Venstre och Konservative att inta samma hållning i frågan.

Diskussionen om läkarordinerat heroin i Danmark startade redan i mitten av 90-talet. Socialdemokraterna och tre småpartier lade i våras fram ett konkret förslag om statssubventionerat heroin till de allra mest belastade missbrukarna, av vilka flertalet lever som brottslingar och prostituerade. Hälsovårdsmyndigheter har avfärdat förslaget som dyrt, och de politiska motståndarna har hävdat att åtgärden skulle ses som att staten legaliserar tunga droger.

Förespråkarna har hänvisat till nedåtgående kurvor för både brott och missbruk i exempelvis Nederländerna, delar av Tyskland och Schweiz, där staten delar ut heroin till narkomaner. Hälsoministern Lars Lökke Rasmussen uppger att han vill titta närmare på dessa länders erfarenheter.

TT

Mer läsning

Annons