Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränsstrider Pakistan_Afghanistan

Annons

Afghanska och pakistanska styrkor drabbade på söndagen samman i vad som verkar ha varit de hårdaste gränsstriderna på decennier. Minst fyra människor rapporterades ha dödats.

Båda sidor anklagade varandra för att ha inlett striderna i ett otillgängligt gränsområde. Uppgifterna gick också isär om hur många som dödats. Till nyhetsbyrån Reuters sade en talesman för det afghanska försvarsdepartementet att lokal klanmilis hade skjutit ned en pakistansk helikopter som kommit in över afghansk mark i provinsen Paktika och att pakistanska marktrupper hade gått flera kilometer in i Afghanistan.

Talesmannen sade att tusentals frivilliga hade strömmat till för att hjälpa afghanska armén, men att myndigheterna hade hållit dem tillbaka i hopp om en diplomatisk lösning.

I Pakistan sade en militärtalesman att sju afghanska soldater hade dödats efter "oprovocerad" eldgivning mot flera pakistanska gränsposteringar.

Afghanska talesmän sade sig ha uppgifter om fyra döda på den egna sidan; tre civila och en polisman.

Förhållandet mellan Pakistan och Afghanistan har försämrats markant det senaste året. Afghanska myndigheter anklagar Pakistan för att inte förhindra räder in i Afghanistan av talibaner och andra grupper som gömmer sig på den pakistanska sidan.

I mitten av april drabbade soldater från de båda länderna också samman i en flera timmar lång eldstrid. Den utbröt när afghanska soldater rev ned delar av ett gränsstängsel som pakistanska armén håller på att bygga. Pakistan säger att stängslet ska hindra terroristisk infiltration i Afghanistan, medan afghanerna anser att stängslet inte får annan funktion än att krångla till tillvaron för nomader som rör sig i området med sina djur.

Afghanistan ogillar också fysisk markering av en gräns som stakades ut av den brittiska kolonialmakten 1893 och som ingen afghansk regering har erkänt.

TT

Mer läsning

Annons