Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslöst på Hammarbacken

Annons

Redan tidigare har Roland från Uppsala och Saxdalen bidragit till sommarens musikutbud i trakten med jazzig tenor i Lilla Kapellet, och nu är han tillbaka i en ny genre: folkmusiken.

Han är en av de folkmusikanter som för länge sedan suddat ut alla gränser med sin musik.

I onsdags spelade han I Disponentparken tillsammans med sin lika musikaliska dam, Kirsten Holm, och i går var det alltså dags att flytta in i kaféet på Hammarbacken med den gränsöverskridande musiken.

I bagaget fanns bland annat ett halvt tjog flöjter av olika slag (Roland) och det finska nationalinstrumentet kantele i olika varianter (Kirsten).

Det blev musik från Finland, balkanstaterna, Vietnam och-som sagt - Uppland.

Dessemellan bjöds de 20-tal intresserade personer, som utgjorde publik den här lunchtimmen, på muntliga fakta om musiken och instrumenten. Avspänt och opretentitöst.

Paret är mycket försynt i sin musikaliska framtoning vilket gjorde att arrangörerna på ett tidigt stadium fick veta att man hade önskemål om att få genomföra sitt program inomhus, för minsta möjliga akustiska inblandningar i form av passerande tåg och dånande långtradare. Man var till och med så noga med att ge publiken förutsättningar för ostört lyssnande att man lät stänga av ställets surrande kyl-och frysanläggning.

Farhågorna att publiken skulle låta sig störas visade sig något överdrivna. Det var största möjliga tysssstnad från publikplats programmet igenom. Det säger en del om musikanternas förmåga att fängsla sin publik. Den musik som bjöds var nämligen inte av den avgjort lättstampade sorten. Snarare var väl risken större att man skulle nicka till när den var som mest meditativ.

En vilsam timme för själen, men med få tillfällen till slölyssnande för den musikaliskt nyfikne.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons