Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränser för kärleks skull

Annons

Föreställningen visas den 18 januari. Evenemanget är en kombination av teater och föreläsning för tonårsföräldrar. Bengt Erlandsson står för showen och socialarbetaren Beate Erichsén för de konstruktiva idéerna om hur man sätter gränser för sina barn.

- Vi vill inte stå med pekpinnen i högsta hugg. Tanken är att, med glimten i ögat, visa på situationer som alla vi tonårsföräldrar kan känna igen oss i, förklarar Beate Erichsén som själv har barn i tonåren.

Beate och Bengt har jobbat med varandra länge, men tidigare har de vänt sig till tonåringar. Den här gången är det föräldrarnas tur.

-Bengt är rolig och går hem bland tonåringarna. Jag är säker på att han går hem även hos vuxna, säger Beate.

Evenemanget görs i samverkan med Ann-Christine Östholm från Studiefrämjandet. Hon har under många år erbjudit sjuornas föräldrar att starta cirklar om föräldrarskap. Förhoppningen är att föreställningen ska tända en gnista, sätta i gång en diskussion och locka fler att starta föräldracirklar.

För det behövs. Det menar både Beate Erichsén och Ann-Christine Östholm.

-Det verkar vara mycket svårare att vara tonårsförälder i dag än när jag var det, säger Ann-Christine som har två barn på 26 respektive 32 år.

Dagens problem beror på för mycket eller för lite arbete, tror Ann-Christine Östholm. Hon menar att vissa föräldrar tvingas jobba så mycket att barnen inte hinns med. Andra går arbetslösa och mår dåligt av det, vilket spiller över på barnen.

I sjuan byter barnen i Hedemora skola. De får nya kompisar och tar kanske till sig nya värderingar och vanor. Beate uppmanar sjuornas föräldrar att lära känna varandra. Då blir det också lättare att ha koll på tonåringarna under högstadiet.

-Ta kontakt med lärarna också, fortsätter hon.

-Skolan vill ha en dialog med föräldrarna.

Det är viktigt med tydliga regler enligt Beate Erichsén.

-Föräldrar ska vara förutsägbara. Barnen ska veta var gränserna går. Självklart ska tonåringarna få ha sin frihet, men de ska inte ges mer frihet än de klarar av, säger Beate Erichsén och tillägger att man gör sig själv och sina barn en otjänst om man försöker vara deras kompis.

Det är också viktigt att samma regler gäller med både mamma och pappa. Det är svårt för tonåringen att anpassa sig till olika regelsystem.

-Tydlighet ger trygghet, förklarar Beate Erichsén.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons