Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar döms för flera brott – tingsrätten köper inte deras förklaring om stulet släp

Två grannar från Hedemora kommun har dömts till skyddstillsyn för en rad brott, bland annat stöld och grov olovlig körning.
Mannen och kvinnan erkänner de flesta av brotten, förutom att de skulle ha stulit en släpvagn med en byggnadsställning. Tingsrätten anser dock att duon är överbevisad.

Annons

Två grannar från Hedemora kommun har dömts till skyddstillsyn för en rad brott, bland annat stöld och grov olovlig körning. Brotten har begåtts i hemkommunen, Säters kommun, Borlänge kommun samt Hofors kommun.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

De båda grannarna är en man i 55-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern. De båda bor grannar i Hedemora kommun och har nu dömts för en rad brott, varav några har begåtts gemensamt.

Den 27 september i fjol körde mannen lastbil på en plats i Hedemora kommun trots att han saknade körkort och var berusad. Han hade motsvarande 0,64 promille alkohol i blodet. Ett par månader tidigare, den 27 januari i fjol, begick mannen tre inbrott på en och samma gata i Hofors och stal då bland annat golfklubbor, startkablar och verktyg.

Den 13 augusti i fjol körde kvinnan bil i Borlänge trots att hon saknade körkort och var påverkad av narkotika. Det fanns amfetamin i kvinnans blod efter bildfärden. Duon har erkänt ovan nämnda brott.

De båda döms även för att ha stulit en släpvagn som det förvarades en byggnadsställning på. Detta skedde på en plats i Säters kommun den 17 mars i fjol. De båda ska sedan ha kört bilen, som släpet var påkopplat, trots att ingen av dem hade körkort.

Duon har förnekat detta brott. Enligt dem så åkte de i en bil som kördes av en annan person, som ingen av dem vill namnge. De körde av vägen i en uppförsbacke på en plats där släpvagnen redan stod dikeskörd. Enligt mannen så kopplade de tillfälligt på släpet, för att få tyngd till bilen och kunna komma loss. Kvinnan har inget minne av att de kopplade släpet till bilen. Enligt duon så lämnade föraren platsen till fots.

Falu tingsrätt anser att duons förklaring om att de skulle ha kört av vägen intill ett stulet släp inte är trovärdig och anser att den enda förklaringen till att släpet hamnat på platsen var att duon själva hade kört det dit, efter att ha stulit det. Därför döms duon mot sitt nekande.

Falu tingsrätt dömer kvinnan till skyddstillsyn med särskild föreskrift för två fall av grov olovlig körning samt ett fall vardera av stöld, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Mannen döms också till skyddstillsyn med särskild föreskrift för två fall av grov olovlig körning samt fyra fall av stöld och ett fall av rattfylleri. Han ska även betala skadestånd till fem personer och företag.Duon ska solidariskt betala 8 000 kronor i skadestånd till företaget som äger byggnadsställningen samt betala 800 kronor vardera till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons