Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränjerännaren gled glad

Annons

Arrangerande Grangärdebygdens Cykelklubb fick mängder av beröm för såväl arrangemang som väder. Det förstnämnda helt välförtjänt. Det sista hade man inte så mycket med att göra.

Likafullt blev det en toppendag på och omkring sjön.

När sista startskotten ekat över mot Täppan vid lunchtid hade startern skickat iväg 217 personer på stålskodd fot över olika distanser.

Det internationella deltagandet var stort. Med internationellt menas i det här sammanhanget Holland.

Startlistan upptog 54 holländare om vi räknade rätt i snålblåsten. Det var alltså ingen tillfällighet att speakern emellanåt lät som en Cornelis Vreeswikj utan gitarr.

Jernrännet är numera inte bara ett enda flåsande på skridsko runt Bysjön . Det är en folkfest också, en anledning att gå ut och språka bort en stund med byfolk och tillresande, äta en hamburgare och gynna de lokala hantverkarna och deras alster vid salustånden.

Det fanns exempelvis en specialkomponerad Jernrännshäst hos Lilian Rådman den här gången.

Intresset var stort för de alster hon saluförde. Här fanns bland annat en serie numrerade adventsstakar med Grangärde sockenvapen på, nästan onödigt vackra, men den stora artikeln var en mängd lokala dalahästar. Varje vägkrök i Grangärde och Västerbergslagen tycks ha sin egen häst numera.

-Det lär finnas 28 stycken vid det här laget, säger Lilian som antagligen börjar tappa räkningen så här dags.

-En fördel med att ta fram de här hästarna är att uppdragsgivarna och bystugeföreningarna som regel redan har klart för sig hur den ska vara komponerad innan jag sätter fart på penseln, berättar Lilian och pytsar iväg ännu en kylskåpsmagnet i form av en Jernrännshäst till en imponerad kund.

Som sagt: Jernrännet har blivit en hela bygdens trivsamhet där inte nödvändigtvis tidtagaruret är den viktigaste beståndsdelen. Alltså ber vi avslutningsvis att få hänvisa notoriska resultatraggare till Jernrännets hemsida, www.jernrannet.com.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons