Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grangärde Musteri erövrar världen

Annons

Att vara Kravmärkt räcker inte för exporten så Tomas Tillman har vänt sig till kommunens livsmedelsinspektör som varit ute och synat musteriet och exportcertifierat Grangärde Musteri med ett så kallat kallade sundhetsintyg.

Livsmedelsinspektör Bo Göran Fransson har utfärdat intyget.

- Det är första gången jag skrivit ut ett sådant här intyg och det visar att Grangärde Musteri är kontrollerat och godkänt av kommunen i samband med livsmedelsexport. Det är ett kvalitetsintyg helt enkelt, säger Bo Göran Fransson som säger att han tycker att Grangärde Musteri är ett välskött företag som uppfyller alla de stränga krav som finns.

- När man ska exportera så krävs det ett intyg. Att det hette sundhetsintyg hade jag ingen aning om innan vi fick fart på exportaffärerna hos Ikea säger Tomas Tillman.

- Vi har tillsammans med Hallands fruktindustrier börjat göra lingondricka åt Ikea här i Gran-gärde, berättar Tillman.

- Det har gått åt mellan 70 och 80 ton lingon för att ta fram de 500 pallar lingondricka som det handlat om under det första året.

- Och lingondrickan bara ökar och ökar i popularitet. Ikea har i sina varuhus en liten Ikea Sweden shop där drickan säljs tillsammans med knäckebröd, Kalles kaviar och andra svenska produkter, berättar Tomas Tillman som berättar att lingondrickan säljs under Ikeas varumärke.

Under våren hoppas han att kunna öka personalstyrkan i Grangärde Musteri:

- Det räknar vi med, vi har det senaste året ökat med 40-50 procent, så det går bra nu, säger Tomas Tillman.

Grangärde Musteri är ett familjeföretag som drivs av familjen Tillman.

Efter att ha odlat bär i familjen i 20 år startades musteriet 1995 med inriktning på att vidareförädla det familjens odlingar och naturen har att erbjuda.

Mer läsning

Annons