Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grålleutställning i Gruckån

Annons

Bland de medverkande återfanns rospiggen Evald Mattsson. Även om det funnits och finns många Grålleägare i världen så är nog Evald ett unikum.

Grålle var ju den lilla, smidiga jordbrukstraktorn som rationaliserade bort hästen från jordbruksarbetet under 1940- och 50-talen. Det är således många som åkt mycket Grålle genom åren. Men knappast som Evald Mattsson.

1998 satt han upp på sin Grålle -52 och for på semester. 1200 mil, 2500 liter bensin och fem månader senare kom han hem. Då hade han åkt genom tio europeiska länder och varit ända långt nere i Italien. Varför detta färdsätt kan man undra?

-Man är väl helt enkelt tokig, konstaterar Evald.

Vid Gruckån i lördags berättade han om den här resan, sjöng och spelade gitarr. En riktig traktorvagabond.

Besökarna kunde se på en mängd gamla maskiner. Som ett pojk-årens dinkytoys fast i fullskala var Lennart Isakssons, Vansbro, helrenoverade och fullt funktionsdugliga ekipage:

En Scania lastbil med trailer lastad med Priestman lingrävmaskin och Allis Chalmers bandtraktor. Som hela drömkitet från leksaksaffären!

Bland ett tiotal Grålletraktorer hittade vi en stolt traktorägare, Anders Hällsjö från Stjärnsund. Han är jämnårig med sin Grålle 47:a, så när som på en månad. Traktorn fick han i 50-årspresent och har sedan kostat på en helrenovering till nyskick.

Det fanns också ångmaskiner, tändkulemotorer, gengasmotorer, mopeder, lättviktare och en trampdriven träsvarv att beskåda. Liksom utställnngar med foton och gamla radioapparater i kvarnhuset. Grålleklubben i Äppelbo och intresseföreningen för Gruckå kvarn stod för arrangemangen. Den maskinhistoriska utställningen arrangerades i år för tredje gången och har hittills genomförts vartannat år. Många 100-tal besökare tittade på utställningen och smaskade på saftiga kolbullar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons