Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabbar på glid renoverar bilar

Annons

Arbetet med att renovera de två bilarna har alldeles nyss inletts. I gruppen ingår förutom Bengt-Inge Sundberg och hans söner Mattias och Mikael Sundberg och tio stycken elever från Domnarvets skola. Fem av eleverna deltog i arbetet förra läsåret och fungerar nu som handledare för de nytillkomna eleverna. Arbetet vänder sig till ungdomar som har liten motivation för skolarbetet och som behöver en sporre för att klara av det.

– Man lär sig mycket, säger Niklas Eriksson, som är en av de pojkar som deltar i projektet.
– Ett krav för att de ska få delta i arbetet är att de sköter skolan, säger Bengt-Inge Sundberg, som leder arbetet som pågår hemma i hans garage.

– För att räkna ut volymen på en högtalare behövs matematik och för att kunna läsa en instruktion på engelska behövs engelskan.
Under vårterminen ska de renovera två bilar. De ska sedan ställas ut på en mässa.
Det var sonen, Mattias Sundberg, som tog initiativ till arbetet med att låta elever från Domnarvets skola delta i renoveringen av bilarna.
– Vi gör det här ideellt. Sonen såg att et inte fanns någon möjlighet för motorintresserad ungdom att meka. Vi har tagit kontakt med eleverna genom fältfritidsassistenten. Vi bjöd sedan in eleverna och deras föräldrar till ett möte och de som kände att det inte gick att leva upp till de krav vi ställer kom inte med, säger Bengt-Inge Sundberg.
Finansieringen har ordnats genom kommunen som ställer upp med 85 000 kronor och dessutom kommer 75 000 kronor från Ljungbergsfonden.

– Vi köper in allt som behövs till en bil, vi har dessutom några sponsorer och de vill jag vill säga att vi är väldigt tacksamma för deras stöd, säger Bengt-Inge Sundberg.
Det dyker dock alltid upp kostnader som de inte har räknat med.

– Att åka på en mässa och bo på hotell och att hyra en minibuss kostar pengar. Dessutom ska man betala för bränsle för resan fram och tillbaka, säger Bengt-Inge Sundberg.
Arbetet pågår två kvällar i veckan och det ingår ett mellanmål, som skolan ställer upp med.

– De får inte vara frånvarande utan giltigt förfall. Har de ett prov är det klart att eleverna ska plugga till det, men om de tillbringar kvällen med en kompis eller hittar på något bus på stan är får de inte delta. De får dessutom inte skolka, gör de det så är de inte välkomna hit, säger Bengt-Inge Sundberg

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons