Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om flis i vinter

Annons

Hedemora Energi säljer inte el. Däremot äger de elledningarna i hela kommunen utom i Garpenberg och står för distributionen av el.

Under december 2006 minskade förbrukningen av både el och värme med cirka 14 procent jämfört med december 2005.

-Tar man en månad och och jämför med föregående år brukar man se skillnader i förbrukning. Men det brukar jämna ut sig när man mäter från år till år, säger Kjell Stålberg, marknadschef på Hedemora Energi, som menar att 2006 års förbrukning var jämförbar med året innan på grund av de kalla vårmånaderna.

Värme produceras i de egna pannorna och säljs via fjärrvärmenätet. Det ekonomiska resultatet påverkas inte så mycket av förbrukningen.

-För att få ett bra resultat måste vi vara duktiga på att köra pannorna. Resultatet påverkas mer om vi får fel på en panna och måste köra en reservpanna med olja, förklarar Kjell Stålberg.

Mindre bränsle i form av främst skogsavfall stoppas givetvis in i pannorna en mild vinter.

Naturbränsle levererar bränsle till bland annat Hedemora Energi. De har haft lite problem i vinter med att maskinerna blivit stående i skog och mark då tjälen inte varit tillräcklig.

-Men det har balanserats bra av att mindre med bränsle har gått åt. Vi gick också in i den här säsongen med stora lager. Där kan vi hämta oavsett väder, berättar Lars Arvidsson vid Naturbränsle.

Fortsätter det milda vädret kan lagren vara fulla redan till sommaren istället för fram i november.

-Men i mars i fjol sålde vi all time high, så vänder vädret kan läget bli ett helt annat, avslutar Lars Arvidsson.

KÄLLA: WWW.HEDEMORAENERGI.SE KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons