Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om bär i skog och mark

Annons

Det började bra redan innan hjortronsäsongen satte fart. Då konstaterade bärhandlarna att det var mycket god tillgång på blåbär. Men det som glädjer bärhandlarna mest är att tillgången på hjortron varit så bra i Malung, Lima och Sälen detta år.

- Förra året exempelvis fick jag in bara några hundra kilo hjortron. I år handlar det om flera ton, säger Rolf Joelsson som konstaterar att man får gå tillbaka till 2001 sen man hade ett bra hjortronår senast.

- När det var som mest bärplockare i våra trakter handlade det om femtiotalet bilar med utländska plockare som kom och sålde bär. I år handlar det om sex-sju. Det hänger säkert samman med att priserna stått stilla under många år men också att många av de utländska bärplockare som tidigare åkte hit för att tjäna extra pengar fått det bättre i sina hemländer och inte längre är lika pigga på att plocka bär, säger Rolf Joelsson.

Nu är hjortronsäsongen i stort sett över. I de mera låglänta områdena är hjortronen redan övermogna, men går man längre ut finns det fortfarande mycket hjortron i vissa delar av Sälenfjällen.

Mest hjortron den här sommaren har man kunnat notera att det funnits i trakterna av Lima och Venjan och upp mot Transtrand. Det har också varit bra på många andra håll. I södra delarna av Malungs kommun har det vart sämre än mot norr.

Hjortronen är mycket känsliga då de blommar och det är oftast den tiden som är avgörande om det blir ett bra hjortronår eller inte. Vid blomningen är det viktigt att det finns bra med insekter, att det inte är frost, blåst eller kraftiga regnväder. Den här sommaren har det varit mycket gynnsamt för hjortronen och det är också det som gjort att det blev ett bra hjortronår tror bärhandlaren Rolf Joelsson i Malung.

Allt tyder också på att det kommer att bli ett bra lingonår. Än är det för tidigt att säga detta, men de rapporter som kommit in tyder på det.

-Då kan vi utan vidare notera att årets bärsäsong förmodigen är en av de bästa under alla år jag hållit på sen jag startade 1981, säger Rolf Joelsson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons