Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott hopp om 150 jobb

Annons

Med kort varsel kallade Scanias ledning till presskonferens på fredagen, kanske inspirerade av vice statsministerns besök i Falun, eller påverkade av att de anställda mått så dåligt de senaste veckorna.

För snart tre veckor sedan kom beskedet om att Scania lägger ner sin tillverkning i Falun.

- Det har varit en turbulent tid, med enormt mycket frustration. Vi på företaget har hela tiden sagt att vi har ett stort ansvar, och det är vi beredda att ta, säger Per Hallberg i Scanias verkställande ledning.

Han vill inte avslöja vilka företag man nu förhandlar med, men de är tidigare leverantörer till Scania. Nu följer förhandlingar. Definitivt besked kan dröja ett par månader.

Inledningsvis är tanken att företagen ska ta över delar av Scanias nuvarande verksamhet, nämligen bearbetning av kardan-axlar. I dag sysselsätter den delen av fabriken 60 personer, men produktionen beräknas alltså öka. Dessutom räknar man med att företagen får andra uppdrag också, att Scania inte blir enda kund.

- Det är seriösa företag som vi har en lång relation till. Andra intressenter står också i kö, säger Per Hallberg. Han påpekar att Falufabrikens anställda har mycket gott rykte om hög kompetens.

- Vår ambition är att ersätta samtliga arbetstillfällen som försvinner när Scania lämnar Falun, säger Scanias platschef Anders Williamsson och kommunalrådet Jonny Gahnshag i ett gemensamt uttalande.

De skrev också på en överenskommelse i går, om hur det långsiktiga samarbetet mellan företag och kommun ska fungera.

Målet är att fylla Falufabriken med industrier och industri- service. Fabriken är 55000 kvadratmeter stor och man söker nu en ny fastighetsägare, en seriös sådan lär vara på gång.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons