Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Götheborg anlöpte London

Annons

London.

Sista anhalten före hemkomsten.

Ostindiefararen Götheborg gick uppför Themsen i dag under hemresan från sin Kinaexpedition.

Efter att ha passerat Tower Bridge fortsatte skeppet en bit, salut sköts och museifartyget HMS Belfast besvarade saluten.

På söndag får Götheborg besök av det svenska kungaparet.

Götheborg stannar i London i två veckor, där det bland annat är öppet i tre dagar för allmänheten. Den 2 juni påbörjas den sista etappen, håller planerna är man hemma i Göteborg den 9 juni. Då har det gått drygt ett och ett halvt år sedan hon avseglade från Göteborg, den 2 oktober 2005.

Ostindiefararen har besökt hamnar i bland annat Spanien, Brasilien, Sydafrika och Indonesien på sin färd och det har gått över förväntan, tycker Stellan Mjärdner, vd för stiftelsen Svenska Ostindiska Companiet som står bakom projektet.

Götheborg blir inte liggande sysslolös vid kaj i hemmahamnen Göteborg efter avslutad Kinaexpedition. I sommar ska skeppet exempelvis besöka Halmstad i samband med stadens 700-årsjubileum.

Götheborg är en kopia av en ostindiefarare som gick på grund och sjönk i Göteborgs skärgård hösten 1745. Skeppet var då nästan hemma igen efter sin tredje Kinaresa. Människorna ombord räddades, men lasten gick förlorad.

TT

Mer läsning

Annons