Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goth Bertil vill jaga björn

Annons

Som stöd för sin begäran bifogar han besiktningsprotokoll och en egen argumentation för varför skyddsjakt bör beviljas.

Knuts Hans Hansson, sakkunnig besiktningsman, har besökt Prästbodarna den 1 augusti i år och gjorde tillsammans med Goth Bertil en fyra timmars besiktning av vallen och dess närområde.

Inom närområdet fann man ett 25-tal stubbar som nyligen rivits upp av björn i deras sökande efter föda.

Knuts Hans Hansson skriver: "Det är uppenbart att björnarnas framfart i omedelbar närhet av fäbodvallen lämnar sådan vittring att fäboddjuren skräms därav från att lämna vallen. Rimligen borde Dalarnas länsstyrelse kunna ge tillstånd till riktad skyddsjakt på de björnar som negativt påverkar Goth Bertils fäboddrift."

Även en representant från Dalarnas länsförbund inom LRF anser att Goth Bertil bör få sin ansökan om skyddsjakt beviljad snarast.

Goth Bertil själv stöder sin ansökan på flera saker. Dels att björnvittringen inom närrområdet allvarligt stört fäboddriften genom att djuren inte velat lämna fäbodvallen. Dels att djuren inte velat återvända efter att ha vallats ut till bete utanför björnarnas vittringsområde. Dessutom har han drabbats av merarbete på grund av att han måst leta reda på bortsprungna djur.

Han pekar också på det faktum att Naturvårdsverket konstaterat att fäbodarna numera hävdas i så liten omfattning att samtliga är viktiga att bevara från nationell synpunkt.

Tidningen har inte kunnat nå rovdjursansvariga Lena Berg vid länsstyrelsen för en kommentar.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons