Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göteborgare förvaltar svedjefinnarnas arv

Annons

Se bildspelet. Fotograf Anita Carlsson har fångat Nils Holmdahl och hans Rikkentorp på bild.


På Rikkenstorp var det inte så himla fattigt visar Nils när vi går förbi smedjan.

- Se på det stora fönstret, det satte man i för att man var storfräsare, andra smedjor hade små gluggar. De som bodde här ägde andelar i en hytta, berättar Holmdal som tycker att det är synd och skam att Ludvika kommun som för 15 år sedan var så rik på gamla torp och finnbyggnader inte tog tillfället i akt och bevarade det bästa till eftervärden.

-1990 gjorde vi ett jobb om timmerhusen i Finnmarken. Det stod en skatt här ute. Ludvika hade faktiskt då flest gamla hus kvar av alla finnskogskommunerna. Men nu har det mesta ruttnat bort.

Nils Holmdal är kommunist och ju mer han lärt om svedjefinnarnas hårda liv desto mer besviken är han på att Dan Andersson fokuserat helt på den hårda tillvaron.

- Det jag saknar i Dans verk är den jäveln som stod upp och slogs och tog kampen i finnskogarna. Det fanns sådana också även om de var få.

Nils Holmdal har nu en idé om att fullfölja ett påbörjat arbete som Dan Adersson och Karl Helsing i Nackarberg aldrig avslutade. Helsings del i Kolarhistorier blev liggande och Karls dotter Rigmor har sett till att det hamnat i Holmdahl ägo tillsammans med 15 brev och minnesanteckningar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons