Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göte trivs på macken

Annons

Egentligen heter han inte "på macken", utan Kiltäpp och är uppvuxen så nära OKQ8-stationen att en bil med tom tank kan puffas mellan gården och stationen.

Han var bara 13 år när han började sommarjobba vid bensinstationen, som då hette IC, och minns när de fåtaliga bilägarna kunde ge honom arbetsuppgifter som:

-Blås i för en tia!

År 1956, då han fyllde 15 år blev han officiellt anställd och fick på heltid putsa vindrutor, pumpa däck, fylla bensin och ta betalt.

-Vi skrev upp hur mycket pengar vi fick in och lade slantarna i en utdragslåda, där Ernst, föreståndaren som bodde alldeles intill, plockade upp dem.

Det som då var en renodlad bensinmack har utvecklats till en diversehandel och Göte har fått följa med sin tid och lära sig att lämna ut apoteksvaror och postpaket, grilla korv och göra hamburgarmenyer.

-Det har varit en oerhörd utveckling -på gott och ont. Men det positiva har övervägt och därför har jag blivit kvar, förklarar han.

Hans närmaste chef, Roger Mattsson, berättar att när han började vid stationen betraktade han den då 27-årige Göte som något av en gubbe.

-Nu är vi jämnåriga.

När Roger ringde till OKQ8:s personalavdelning i Stockholm och undrade vad som är praxis när koncernen ska uppvakta trotjänare som jobbat i 50 år och tänker fortsätta jobba blev det alldeles tyst i andra änden av telefonlinjen.

För OKQ8:s personalavdelning är "Göte på macken" så osannolik att de är tveksamma till om hans ens existerar.

Men det bekymrar inte Göte, som bestämt sig för att åtminstone under de närmaste två åren jobba vidare på halvtid.

-Arbetskamraterna är något av en andra familj och det skulle bli väldigt tomt utan Göte, han hör liksom hit. Därför har vi bestämt oss för att i lugn takt försöka trappa ner hans stora engagemang, att långsamt minska vårt beroende av varandra, säger stationsföreståndaren.

-Jag trivs per jobbet, kamra-terna och kunderna, förklarar Göte.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons