Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta fick fin medalj

Annons

Illis quorum meruere labores (Åt dem vilkas verksamhet gjort dem därav förtjänta) är en kunglig medalj, instiftad år 1784 av Gustaf III. Sedan år 1974 delas den ut av regeringen för, som det heter, medborgerlig förtjänst.

Bland de tidigare mottagarna märks Selma Lagerlöf, Ellen Kleman, Elise Ottesen-Jensen, Evert Taube, Astrid Lindgren, Birgit Nilsson, Nils Poppe, Putte Wickman, Ingvar Lindgren, Lennart Nilsson, Monica Zetterlund och Alice Babs.

Gösta Vestlund, som hade sällskap av makan Ebba, fick vid en lunch på Rosenbad ta emot medaljen av Lena Hallengren, minister för vuxet lärande. Även försvarsminister Leni Björklund deltog i ceremonin.

När hon fick höra talas om att Gösta skulle få medaljen förklarade hon att hon ville vara med och hylla sin tidigare chef.

-Leni arbetade som konsulent i alkoholfrågor vid den enhet vid Skolöverstyrelsen som jag ansvarade för, förklarar Gösta.

Han har fått medaljen för sitt livslånga arbete med folkbildning nationellt och internationellt. Själv ser han också utmärkelsen som ett uttryck för regeringens övertygelse om folkbildningens framtida betydelse.

Upplevelserna under ungdomsåren i Österfors har i stor utsträckning kommit att prägla hans liv:

-Hemmet var fattigt, men där rådde ordning och där betonades duglighet och ansvar. Det blev en god grund för mig att bygga på. Det är med stolthet jag berättar om min hembygd; Österfors och Gagnef.

Gösta är med tanke på sin ålder mycket vital och ägnar en stor del av sin tid åt att föreläsa och att skriva. Just nu läser han, vid sidan av husorganet Grönköpings Veckoblad, Lars Nords och Jesper Strömbäcks "Medierna och demokratin", samtidigt som han förbereder en artikel på ämnet "Folkbildningen och massmedierna".

Men han påpekar, blygsam som vanligt, att antalet lästa böcker inte är något mått på bildning:

-Egentligen är bildning det sätt på vilket man umgås och lever med andra människor. Man skulle kunna sammanfatta det med att en bildad människa aldrig kränker en annan människa, säger Gösta Vestlund, som hoppas att i sommar få komma hem till Österfors och barndomshemmet Larsesgården.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons