Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör som Island

Annons

Under ett tal i Björkviks folkets park, utlovade statsministern Göran Persson tusentals nya jobb i äldreomsorg och statlig förvaltning. Statsministern är beredd att spräcka utgiftstaket för att få igenom löftet om de nya jobben.

LO:s chefsekonom, Dan Andersson, välkomnar statsministerns löfte. Samtidigt hävdar han att satsningen inte räcker för att komma till rätta med arbetslösheten. Till skillnad från Persson tror han inte att det finns tillräckligt mycket pengar i statskassan till satsningen.

Färska siffror från Ams (arbetsmarknadsstyrelsen) visar att jämfört med i fjol vid samma tid, är 3 000 personer fler öppet arbetslösa. Totalt 281 000 vilket motsvarar sex procent av arbetskraften.

Därtill ska man räkna personer sysselsatta i arbetsmarknadsåtgärder. De utlovade 10 000 jobben räcker inte långt. Det liknar mer kosmetika för att försöka dölja arbetslöshetens höga siffror.

I bästa fall, om siffror inte ökar under tiden, blir det fortfarande 5,77 procent öppet arbetslösa.

S-löftet, under valkampanjen, om att få ner arbetslösheten till under fyra procent är fortfarande ouppfyllt.

Lösningen för arbetslöshetens problematik är inte att skapa nya statliga myndigheter och utöka befintliga. Avregleringar, privatiseringar och skattereformer både för företag och enskilda är den rätta vägen.

Receptet har varit lyckosamt för Island. Varför inte prova det?

JEAN-FRANÇOIS LOISE (M

Mer läsning

Annons