Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör jag rätt för mig, eller?

Annons

Vid 55 års ålder hade jag gjort rätt för mig. Efter hårt slit och flera sjukskrivningar fick jag så förtidspension när jag var 62 år. Fick försöka få ett bra socialt och mänskligt liv trot allt.

I gammal tid fanns arbetsplikt. En förfader till mig från Ivarshyttan ville jobba som dräng hemma på gården, men tvingades arbeta på gästgivaregården i Grådö. Detta var på 1700-talet.

Det tidiga 1900-talets arbetslösa skickades på tvångsarbete. Så småningom blev det statliga, tunga arbeten i stenbrott, i skogen och dylikt.

Rätten till arbete är ett svårt men viktigt begrepp som borde begrundas, men inte kan det lagstiftas om som en del vänsterpartister vill.

Att göra rätt för sig, är inte heller ett så lätt begrepp som en del moderater vill göra gällande.

Det är inte lätt att få jobb om man som ung fått en svår start i livet, avskedats eller blivit sjuk av slit i 30-, 40-årsåldern, i ett faktiskt hårt samhälle som kan vara svårorienterat.

Jag har haft tur som är 30-talist. Jag är inte längre så övertygad socialdemokrat - men förvisso icke borgerlig. Jag tror att jag går och blir feminist.

Rättvisa löner och bra jobb för kvinnor måste bli verklighet - snart. Detta efter att ha gnetat för könsrolls- och jämlikhetsfrågor på 60-talet och bra barnomsorg på 70- och 80-talet.

Tack i alla fall Rolf Gunnarsson för att du svarade på min insändare. Men inte blev jag mer klok på vad moderaterna menar med att göra rätt för sig och vad som är rättvisa löner.

SIV THORSELL

Mer läsning

Annons