Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godtar dom för svensk inspektörsmuta

Annons

Den norske miljardären Kjell Inge Rökke kommer att sitta av en månad i fängelse.

Rökke, fälld för att ha mutat till sig skepparintyg av en svensk sjöfartsinspektör, har dragit tillbaka sitt överklagande.

Rökkes advokat Ellen Holager Andenäs bekräftar för Aftenposten att Rökke godtar tingsrättens dom på 120 dagars fängelse, varav 30 dagar måste avtjänas ovillkorligen.

Rökke är en av de mest förmögna och mest inflytelserika personerna i norskt näringsliv.

Tingsrättsdomen mot honom för korruption och bedrägeri föll sommaren 2005 i Oslo. Den svenske sjöfartsinspektör som låtit sig mutas dömdes till fängelse i ett år och fyra månader, varav fyra månader villkorligt. Han fick också lämna sin tjänst på Sjöfartsinspektionen, sedan han medgivit att han skrivit ut intyg utan att följa regelverket.

Svensken utställde 2001 kustskepparintyg till Rökke, dennes butler och en fartygsmäklare trots att dessa endast hade fått en och en halv timmes undervisning. Intygen omvandlades sedan till norska skepparintyg för de tre männen.

Sjöfartsinspektören och fartygsmäklaren, som förmedlat kontakten med Rökke, fick 100|000 norska kronor.

När Rökkes lyxbåt gick på grund utanför Strömstad sommaren 2001 kom skepparintygen i fokus, även om det inte var Rökke själv som körde båten.

Hovrätten har tidigare avvisat överklaganden i skuldfrågan från alla de fyra män som fälldes, däremot ska straffmätningen nu tas upp till prövning.

Rökke kommer kanske att instämmas som vittne när överklagandena från hans butler, den före detta fartygsinspektören och fartygsmäklaren börjar behandlas i Borgartings lagmannsrett den 2 maj.

Ellen Holager Andenäs säger till Aftenposten att Rökke inte begär någon särbehandling.

TT

Mer läsning

Annons