Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godis som morot

Annons

Musik- & dansskolan utgör en viktig del av kulturlivet i Gagnefs kommun och många tidigare elever arbetar idag yrkesmässigt med sång och musik.

Den har tidigare fått pris som en av Sveriges framgångsrikaste musikskolor och nyligen vann Gagnefs Windband underhållningsklassen vid Svenska blåsmusikfestivalen i Jönköping.

Under årets två julkonserter i Lindberghallen och Gagnefs kyrka framträdde totalt över 200 elever, både instrumentalister och sångare, inför uppskattningsvis 600 åhörare.

De gav prov på såväl stora som breda musikaliska färdigheter och visade att Gagnefs kulturliv går en ljus framtid till mötes.

Windband framträdde under ledning av Jan Sjönneby, en slagverksensemble under ledning av Erik Sjönneby och Stråkdraget under ledning av Olav Nordén. Eleverna från Djuråsskolans musiklinje sjöng under Anders Soldhs ledning och som sångsolister medverkade Emma Helsing, Maria Unosson och Ida Östberg. Isbell Gustavsson-Ny spelade piano och Erik Fahlén trumpet.

Linnéa Johansson och Lovisa Hagström svarade för ett fyrhändigt och mycket vackert framförande av Schuberts Marche Militaire , den musik som leksakerna marscherar till när Disney och SVT varje julafton tar med svenska folket på ett besök i jultomtens verkstad.

Inför kyrkokonserten uppvaktade kommunfullmäktige Windbands medlemmar -som ett tack för en konsert under senaste sammanträdet -med en morot i form av chokladhästar. Under konserten avslöjade Olav Nordén den pedagogik som ligger till grund för elevernas framgångar.

-Vi kallar den Torsbymodellen, skämtade Olav och höll upp en kasse med godis och förklarade hur det används.

Han berättade dock inte att Sjönnebys julavslutningar med must, pepparkakor och godis och att Torsbymodellen inspirerats av bland annat de betingade reflex-studier som utfördes av den ryske vetenskapsmannen Ivan Pavlov och hans hund.

Om det inte vore för att det snart är jul och alla bör vara snälla skulle man -med bara en blick på Olav och Jan - kunna slå fast att deras elever spelat fel både en och två gånger.

Men det finns också en annan orsak till musikskolans popularitet och framgångar. Olav Nordéns skämt om Torsbymodellen var ett utslag av just den, som stavas t-r-i-v-s-e-l och g-o-d s-t-ä-m-n-i-n-g.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons