Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godis och läsk kan ge cancer

Annons

Godis och läsk ökar risken för cancer.

Höga nivåer av blodsocker har ett klart samband med flera olika cancerformer, visar nya svenska forskningsresultat.

Speciellt kvinnor har mycket att vinna på bra kost och vardagsmotion, framgår sedan forskare i Umeå följt sammanlagt omkring 70 000 personer under 13 års tid.

Både kvinnor och män drabbas oftare av hudcancerformen malignt melanom, cancer i bukspottkörteln eller urinvägarna om de har höga blodsockernivåer. Detta samband gäller också för livmodercancer.

Bland kvinnor var risken för alla typer av cancer 25 procent högre medan någon motsvarande riskökning inte kunde ses bland männen. Det kan förklaras av att prostatacancer, som är den allra vanligaste cancerformen, visar ett omvänt förhållande. Överviktiga män med högt blodsocker har tvärtom minskad risk att drabbas av prostatacancer. Om de ändå får sjukdomen ökar dock risken för att de ska dö av den.

Det finns enligt forskarna flera viktiga slutsatser som kan dras av resultaten. Ett oroande faktum är att den genomsnittliga blodsockernivån steg med 17 procent under de 13 år studien pågått. Det finns därför anledning att befara att denna ökning leder till fler cancerfall i framtiden.

En livsstil som minskar nivåerna av blodsocker skulle därför sänka cancerrisken överhuvudtaget, inte bara bland överviktiga personer utan också bland dem med normal vikt. En sådan utveckling ger på köpet även en minskad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Om vi går ner några kilo i vikt och rör på oss mer än två timmar i veckan kommer vi därför en bra bit på vägen mot en bättre hälsa, enligt Umeåforskarna.

Studien presenteras i den medicinska tidskriften Diabetes Care.

TT

Mer läsning

Annons