Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda chanser att rånen klaras upp

Annons

Under 2005 anmäldes 18 rån mot butik och liknande i Borlänge. I den siffran är inte personrånen inräknade.

Av de anmälda rånen klarades 15 fall upp av polisen. Tre fall från det året återstår och det är rånet mot Ica Trumpeten, rånet mot Svensk kassaservice och rånet mot Hemköp Tjärna ängar.

Hittills i år pekar statistiken åt samma håll.

Av de 17 rån mot butik eller liknande som har anmälts är bara två ouppklarade. Det är rånet mot spelhörnan vid Coop Forum och rånet mot Batteriservice i Kvarn-sveden.

Att Borlängepolisen har en hög uppklaringsprocent när det gäller rån beror inte enbart på det faktum att man är bra på att klara upp den typen av brott. Mycket handlar det också om den situation som uppstår när ett rån begås. Gärningsmannen står då öga mot öga med ett offer, som han eller hon ofta har fysisk kontakt med. Då lämnas spår, som polisen kan säkra.

Ofta finns det också ett eller flera andra vittnen till händelsen, vilket ger polisen detaljerad information om rånarens utseende och sätt att agera.

- Det är inte många som begår den här typen av brott och att vi har en liten krets att söka i gör saken enklare för oss, säger Bo Persson.

Tiden direkt efter att ett brott begås är viktig i utredningen. I fall som rör rån bedöms den första tiden vara mellan dag ett och upp till 14 dagar. Det är då grundliga brottsplatsundersökningar ska göras, vittnesuppgifter ska samlas in och sammanställas och offren ska höras om händelserna.

- Vi tycker att vi har ganska bra koll på den lilla krets som rånar. Görs sedan en grundlig brottsplatsundersökning där spår kan säkras, har vi redan kommit långt i jakten, säger Bo Persson.

Med dagens teknik behövs det inte mycket för att DNA från en rånare ska kunna säkras. Och har polisen gärningsmannens DNA, blir inte den första tiden efter att brottet begåtts lika avgörande för den vidare utredningen, som i fall där DNA eller andra spår inte finns.

Att polisen i Borlänge har sex rån på två år som inte är uppklarade är inget man hurrar över. Men att lång tid passerat utan genombrott i utredningarna, betyder inte att hoppet om att finna gärningsmännen är ute.

Tack vare en ny lagstiftning, som i större utsträckning gett polisen möjlighet att ta och lagra DNA-prov från personer misstänkta för brott, kan fler och fler fall av tidigare olösta brott klaras upp. Chansen är stor att en gärningsman som tidigare undgått polisen efter ett brott, förr eller senare begår nya brott och då kan gripas. Finns då dna säkrat från den första händelsen, får även det gamla brottet en upplösning.

Efter de sex rån som under den gångna helgen begicks i Borlänge, har polisen lyckats säkra spår. Om det handlar om DNA, vill man i det här läget inte uttala sig om.

Men enligt Bo Persson betraktas utredningsläget som gott.

- Ser man till statistiken är chanserna stora att även de här brotten klaras upp, säger han.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons