Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God kunskap lönar sig

Annons

Under de senaste åren har företaget arbetat konstant med att minska kostnaderna - och det har lyckats väl.

Minskningen ligger på omkring 100 kronor per producerad kubikmeter virke, vilket med en produktion på 130000 kubikmeter per år ger inte mindre än 13 miljoner kronor.

Enligt vd:n Urban Bodare har det behövts relativt små investeringar.

- Vi har blivit mycket bättre och gör färre fel i produktionen. Vi väljer dessutom mer noggrannt våra kunder och går i möjligaste mån förbi onödiga mellanled, berättar han.

Moelven dalaträ har haft ett par tuffa år.

Även det första halvåret 2005 var tufft, men under det senaste året har kostnadssänkningen bidragit till en stark resultatförbättring.

Eftersom marknadspriserna under lång tid i stort sett stått stilla, har det inte funnits något egentligt alternativ till kostnadssänkningar - om företaget skulle ha en framtid.

Ekonomichefen Mats Hellsten konstaterar också att produktionen effektiviserats under hans år vid företaget.

- Under mina 16 år här har vi minskat antalet anställda kraftigt, samtidigt som vi ökat den producerade volymen med 50 procent, berättar han.

Sedan något år sågar företaget enbart furu, något som varit ett lyckokast.

Även om furupriserna inte är de bästa tänkbara är granpriserna ännu sämre.

Moelvens kunder finns i allt högre grad i Skandinavien och utgörs av interiörproducenter.

Kunder i länder där det inte går att få full kompensation för fraktkostnaderna väljs numera oftare bort, något som också bidrar till resultatet.

- Att jobba med interiörvirke kräver mycket mer kunskap, men ger ett bättre ekonomiskt resultat.

- Vi vill arbeta med vår lokala råvara och stannar hellre på vår produktionsvolym än tar in timmer från andra delar av landet, förklarar Urban Bodare.

Det handlar alltså helt naturligt om dalaträ för Dalaträ.

- Det ser ljusare ut än på länge för oss. Det ska bli intressant att se hur vi hävdar oss i konkurrens med andra verk som arbetar på ett mer traditionellt sätt.

- Det är ju alltid resultatet som räknas, säger Urban Bodare,som också konstaterar att lojaliteten och trivseln är mycket god bland de anställda.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons