Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Globalisering- på schemat

Annons

På Svenskt näringslivs initiativ besökte 200 lärare från Sverige tio huvudstäder i Centraleuropa under hösten. Från Dalarna deltog tio lärare som valts ut efter lottning bland dem som anmält intresse.

Gustaf Eisen, ekonomilärare på Haraldsbogymnasiet i Falun, var en av dem som fick åka till Bukarest i Rumänien.

- Det var en jätteintressant resa som gav många nya intryck.

Tillsammans med 20 andra lärare besökte han skolor och företag i den rumänska huvudstaden. Varje besök utvärderades och tillsammans tog lärarna fram ett underlag för en studiehandledning för undervisningen om globalisering i gymnasieskolorna.

- Det var väldigt mycket arbete och ibland kunde det vara rörigt att samarbeta med så många men jag tror att det blir ett bra studiematerial, säger Gustaf Eisen.

Om några veckor börjar undervisningen i globalisering på Haraldsboskolan i Falun.

- Jag tycker att det ska bli intressant. Globalisering är viktigt särskilt för ett land som Kosovo där jag är ifrån. Ökat utbyte med andra länder betyder att vi dras med i utvecklingen, säger Drilon Pllana som läser tredje året vid teknikprogrammet med inriktning mot näringsliv.

Hans klasskamrat Per Andersson är medveten om att ordet globalisering inte alltid förknippas med någonting positivt utan ibland anses vara en omskrivning för starkare stater som skor sig på bekostnad av svagare länder.

- Visst finns det dåliga exempel men att samarbeta kan aldrig vara dåligt. Jag tror att man kan använda globalisering för att öka rättvisan, att fördela resurser mer jämt över världen.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons