Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Global oro för USA:s utrikespolitik

Annons

Det finns en utbredd oro att det inte går att lita på att USA handlar på ett ansvarsfullt sätt i världen, visar en studie som gjorts i 18 länder. Samtidigt är det få som vill att USA slutar att agera världspolis.

USA har länge kritiserats internationellt för att bedriva en utrikespolitik som är inriktad på intervention, konstaterar Christopher Whitney vid Chicago Council on Global Affairs som hjälpt till att sammanställa studien.

Undersökningen visar att misstron är mer utbredd än vad man tidigare trott och har fördjupats genom Irakkriget. Misstron är dock, enligt Whitney, blandad med förståelse för att USA har en avgörande roll att spela internationellt och inte borde dra sig tillbaka fullständigt.

Enligt studien finns det inte ett entydigt stöd för att USA ska avveckla sina militärbaser utomlands. Många tillfrågade upplevde att deras förbindelser med USA håller på att förbättras.

Omvärlden vill enligt undersökningen att USA ska vara en mer konstruktiv aktör genom att arbeta via internationella organisationer.

I Filippinerna och Israel är stödet för USA starkast, 85 respektive 81 procent.

Över 75 procent av amerikanerna anser att deras land tenderar att inta rollen av internationell pådrivare mer än det borde. Den uppfattningen har också brett stöd i bland annat Frankrike (89 procent), Australien, Kina, Ryssland och Peru.

Övriga som omfattades av undersökningen var Indien, Indonesien, Thailand, Ukraina, Polen, Iran, Mexiko, Sydkorea, Argentina, Armenien och de palestinska områdena.

Telefonintervjuerna gjordes från juni 2006 till mars 2007. Samtliga frågor ställdes inte i alla länder.

TT

Mer läsning

Annons