Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glest i fullmäktige - elva stolar tomma

Annons

Närmare en tredjedel av de totalt 35 platserna stod tomma vid förra veckans sammanträde i kommunfullmäktige.

- På kort och lång sikt är det ett hot mot demokratin när närmare 30 procent av ledamöterna saknas, säger Jan Tholerus (c).

Det är inte första gången, och troligen heller inte den sista. Men klart stod att ett flertal av fullmäktiges ledamöter inte kom till det sista sammanträdet inför semesteruppehållet.

Det sammanträde då bland annat nästa års budgetramar skulle beslutas.

Saken blev inte bättre av att även ersättarna för flera av de ordinarie ledamöterna saknades. Konsekvensen blev att elva stolar stod tomma.

-Kommunfullmäktige är trots allt det högst beslutande organet, där det är tänkt att ledamöterna ska framföra sina väljares åsikter.

Jan Tholerus gissar att en orsak till den återkommande glesheten i ledet är att de allra flesta ärendena är så väl förberedda att det enda som återstår är klubbslaget i fullmäktige. Så blev också fallet med kvällens tyngsta ärende - budgetramarna.

Ärendet som rymmer långt över 400 miljoner kronor var överstökat på en kvart.

- Det finns förstås risk för att fullmäktige utvecklas till ett sorts "transportkompani".

Han är samtidigt medveten om att ärenden ska vara förarbetade och det ska finnas ett förslag till beslut.

- Men det är förstås fullt möjligt att lämna vissa frågor öppna för debatt och beslut i fullmäktige. Det är ju där debatten ska föras, och det är där förändringarna ska kunna komma.

Jan Tholerus vill inte kritisera enskilda ledamöter för att de inte var närvarande vid onsdagens sammanträde. Han tycker dock att det finns anledning att föra diskussionen vidare för att inte fullmäktige ska behäftas med epitet som "röstboskap".

Socialdemokraterna lyckades besätta tolv av sina 17 platser, vänstern två av tre, moderaterna tre av fem och centern tre av fyra. Folkpartiets två stolar stod helt tomma.

Därmed framstod miljöpartiet (tre mandat) och kristdemokraterna (ett mandat) som klassens ljus. Båda partierna fyllde sina stolar.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons