Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glassig satsning på Grådö mejeri

Annons

För mejeriet i Grådö har sammanslagningen med NNP, Nedre Norrlands Producentförening, varit rena lyftet.

Exempelvis ska ny avdelning för tillverkning av mjukglass ska stå färdig till våren, en investering på 30 miljoner kronor.

Till vårenbörjar mejeriet tillverkningen av drygt 1 000 ton mjukglass. Glassen som är flytande kommer att tappas på 2 liters eller tio liters plastpåsar innan de transporteras till försäljningsställena.

- Vi ska tillverka en glassmix för hamburgerrestauranger och säsongsserveringar, det har gått bra med försäljningen så här långt, säger platschefen Staffan Eklöf.

Sju personer har anställt för att sköta tillverkningen av mjukglassen, totalt finns nu 150 anställda på mejeriet.

- Plötsligt är det trångt om skåp i omklädningsrummen, men det är ju roliga bekymmer, säger Eklöf med ett leende.

Till våren kommer mejeriet också att tillverka och paketera matlagningsgrädde, milkshake och låglaktosmjölk.

- Det rullar på rätt bra efter sammanslagningen med NNP, fast helt utan födslovåndor går det naturligtvis inte, säger han.

Anläggningen i Hammerdal, där tillverkningen av mjukglass tidigare låg, läggs exempelvis ner och personalen på huvudkontoret i Karlstad har sett negativt på sammanslagningen.

För mejeriet i Grådö blir det dock mycket jobb.

- Vi har 280 artiklar i kylrummen och tillverkar 90 av dessa själva, det är mycket för ett litet mejeri. 2001 har varit ett år då alla fått rulla upp ärmarna men jag hoppas att vi kan se tillbaka på det med glädje, vi säkrar ju arbetsplatserna, säger Eklöf.

Andra företag i kommunen som var lyckosamma under förra året är GL&V och Hedemora Industriakustik, Hiak. Strax före jul kammade GL&V, som tillverkar filter i storformat, hem en stororder på 50 miljoner kronor från ett Belgiskt företag.

För Hedemora verkstäder som ska göra en del av jobbet åt GL&V innebar det en order på 15 miljoner kronor.

Också Hiak har fått en bra grund att stå på.

Hiak som bland annat tillverkar ljuddämpare till gasturbiner får en 100 procentig volymökning från och med i år.

Hiak:s samarbetspartner, Alstom Power i Finspång, ska leverera 50 gasturbiner till Iran under en femårs period, och i tre år framåt ska Hiak leverera ljuddämpare till Alstom Power.

Hiak:s vd, Lars Tallkvist, hävdar att företaget i och med detta byggt en bro fram till år 2005, en bro som går över lågkonjunkturen.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons