Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje och ramaskri

Annons

Ingvar Heed, 53, är badmästare i badhuset och har arbetat här sedan han var 16 år, i 37 år. NLT:s toppnyhet i torsdagstidningen var en nyhet även för honom. Han har inte hört ett ljud från vare sig chefer eller politiker i Ludvika om det brev som Spendrups ledning skickade till kommunen den 30 januari.

Bryggeriet vill ha möjlighet att bygga ut mot norr och då ryker folkparken. Mot söder vill företaget bygga en ny och bättre in- och utfart och då "ligger badhuset i vägen", som Jens Spendrup uttryckte det i gårdagens NLT.

I brevet skriver Spendrups att de vill starta en utredning tillsammans med kommunen "som också tar upp frågan om badhusets framtid".

-Vad var det vi sa, kommer folk att säga. Många i Grängesberg har befarat att när kommunen byggt äventyrsbadet så slår de igen i Grängesberg.

-Jag ser inte fram emot de diskussioner som säkert kommer de närmaste veckorna. Men vad ska jag säga åt folk? Jag vet lika lite som någon annan och kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna, säger Ingvar Heed.

Hans Ramström, som är ordförande i IFK Grängesberg och jobbar som marknadsansvarig vid industriföretaget GIA med 70-talet anställda i Grängesberg, berättar att NLT-nyheten var det givna samtalsämnet vid förmiddagsfikat.

-Det är klart att det finns nackdelar i det här. Vi i Grängesberg kommer att stångas för att få behålla badhuset på ett eller annat sätt. En lösning kan ju vara att Spendrups får expandera på Skakelbacken. Måste nuvarande badhus bort kanske man kan bygga en badanläggning på någon annan plats i samhället.

-Men vi måste också se det positiva i deras planer. Det är jätteskojigt att Spendrups vill investera och fortsätta att bygga ut. Spendrups satsning bidrar till att det finns en framtid för de unga i Grängesberg och att jobben vid Spendrups blir kvar och att det kanske till och med blir ytterligare jobb.

Ingvar Heed säger att han delvis har förståelse för Spendrups resonemang men gör ingen hemlighet av att det skulle smärta honom mycket om hela badhuset försvinner. Här har han arbetat hela sitt yrkesliv och här vill han vara kvar fram till pensionen.

-När jag började här 1969 så gick jag omkring med en trasa och skurade gruvgubbar på ryggen så de skulle bli rena till helgen. I dag är det ingen som går till badhuset för att tvätta sig ren. Nu handlar det om relax, bad, motion och friskvård. I februari hade vi drygt 1 800 besök i badet och cirka 500 i gymet.

Ingvar Heed har inga svårigheter att motivera varför hans och ytterligare två personers arbetsplats behövs i Grängesberg. Dessutom har han vanan inne, det är långt i från första gången som det 51-åriga badhusets framtid debatteras.

-Under mina första 25 år här, ungefär fram till 1996, så var det ständiga diskussioner om badhusets vara eller inte vara. En gång, till exempel, så var det på tal att Spendrups skulle bygga kontor i badhuset. Det blev inte tyst förrän de gamla apotekslokalerna byggdes om och inreddes med två barnbassänger och gymet.

På senare år har kommunen investerat miljontals kronor i badhuset, berättar en stolt badmästare när han tar med NLT på husesyn och visar rustade omklädningsrum och duschutrymmen, barnbassängerna, simhallen och gymet samtidigt som han svarar jakande på NLT:s ledande fråga om en nedläggning skulle kunna betraktas som kapitalförstöring.

Å andra sidan är det detta med byggkranar, liv och rusch och framtidstro och säkrade och kanske nya jobb i det hårt drabbade samhället.

-Vi i Grängesberg är jätteglada och stolta över Spendrups och det de gjort för samhället. Bygger Spendrups ut så gagnar det hela bygden. Arbeten är vår framtid, har man inget arbete så har man inte heller råd att gå och bada, säger Hans Ramström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons