Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada siffror i Borgs budget

Annons

Svensk ekonomi går som tåget.

Och när finansminister Anders Borg talade om vårbudgeten på fredagen sade han att även ungdomar och invandrare ska få kliva på.

Borg lade fram glada siffror. I höstbudgeten räknade regeringen med BNP-tillväxt på 3,3 procent i år. Nu bedöms tillväxten blir 3,7 procent och 3,3 procent nästa år. I höstas var prognosen 3,1 procents tillväxt 2008.

Uppskrivningen beror på att sysselsättningstillväxten är oväntat stark, hushållens disponibla inkomster ökar och den internationella tillväxten ser starkare ut.

Borg ville inte tala om enskilda reformer i budgeten, som ska vara klar den 16 april. Han sade dock att Migrationsverket får mer pengar eftersom de asylsökande blir fler. Kommunerna ska också få mer medel för integrationen av invandrare.

I stort uppger Borg att det finns reformutrymme för ett antal viktiga förslag. Det gäller både skattesänkningar och utgiftsökningar. Men han ville inte nämna någon siffra för hur stort utrymmet är.

Borg tror att ekonomin tillåter att ett ytterligare jobbskatteavdrag genomförs den 1 januari 2008.

Överskottsmålet för de offentliga finanserna sänks från två till en procent. Men det beror på anpassning till EU-regler om att premiepensionerna nu inte ska räknas in, klargjorde Borg.

Enligt regeringens nya siffror väntas arbetslösheten sjunka från 4,7 procent till 4,1 procent 2007_2008. Och nu ska alltså även de som står långt från arbetsmarknaden med på tåget. Inriktningen på vårpropositionen ligger på fler jobb samt ungdoms- och integrationspolitiken, sade Borg _ återigen utan att precisera sig.

Därför står det heller inte klart om han där räknar in initiativet som presenterades på torsdagen, om att arbetslösa från och med i sommar ska kunna tvingas flytta eller byta yrke.

Alliansen har lovat att avskaffa förmögenhetsskatten. Först lovades en halvering under 2007, vilket regeringen inte levt upp till. Partierna har också varit oense om hur snabbt resten av skatten ska avskaffas.

Och Borg kunde på fredagen inte säga hur det blir.

Samma sak gäller innehållet i jobb- och utvecklingsgarantin. Inte heller klargjorde Anders Borg om regeringen kommer att uppfylla sina höjda miljöambitioner med att införa en miljöbilspremie.

Borg sade, återigen, att ekonomin inte ska överstimuleras. Högkonjunkturen ska vårdas ömt för att räcka längre.

Men det seglar också orosmoln på Borgs annars så blå himmel. Däribland finns lönebildningen.

TT

Mer läsning

Annons