Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Givmildheten - aldrig så stor

Annons

Aldrig har så mycket pengar samlats in som efter flodvågskatastrofen i Asien.

Än är det för tidigt att avgöra om givmildheten håller i sig, men det finns tecken på att viljan att hjälpa ökar i tsunamins spår.

Ett halvår efter flodvågen som slog sönder tillvaron för hundratusentals människor har återuppbyggnaden långsamt kommit i gång. Globalt har 46 miljarder kronor avsatts till att bygga bostäder, skapa försörjningsmöjligheter och rusta upp infrastrukturen i de drabbade länderna - och en mycket stor del av dessa pengar är gåvor från allmänheten.

Enbart i Sverige fick frivilligorganisationerna in en miljard kronor i januari, att jämföra med de fyra miljarder som i vanliga fall samlas in under ett helt år.

- Efter en tillfällig nedgång i början av året är de flesta organisationer nu tillbaka på sina vanliga insamlingsnivåer igen, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

Risken för korruption är dock överhängande när så stora summor är inblandade och i både Aceh och Sri Lanka pågår konflikter som kan försvåra arbetet med att bygga upp samhällena igen.

- I planeringen av vårt arbete har vi tagit hänsyn både till vad som är viktigt och vad som är möjligt, säger Johan Brisman, som på Sidas uppdrag samordnar de svenska återuppbyggnadsinsatserna.

- De berörda regeringarna har också själva sagt att korruption är en oerhört angelägen fråga, fortsätter han. Nu återstår att se detta i handling. Det är ju onekligen så att en rad väletablerade intressen kommer att hamna i kläm, till exempel när det gäller militären i Indonesien. (TT)

TT

Mer läsning

Annons