Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giuliani leder i opinionen

Annons

Förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani har ett stort försprång till övriga republikanska presidentkandidater. Men när republikanska partiarbetare får välja leder Massachusetts guvernör Mitt Romney knappt.

I en opinionsundersökning som Newsweek publicerade på lördagen hade Giuliani stöd av 59 procent mot hans främste motståndare senator John McCains 34 procent. Giuliani har dragit ifrån sedan förra mätningen den 25 januari, då han låg bara fyra procentenheter före McCain.

Matchad mot förre Massachusettsguvernören Mitt Romney skulle Giuliani få 70 procent och Romney bara 20 enligt den senaste undersökningen.

Men det kan vända. De flesta republikaner känner sig inte hemma i Giulianis mer liberala ställningstaganden till abort, vapenkontroll och homoäktenskap. Och endast 34 procent av de republikanska väljarna visade sig känna till Giulianis inställning till aborträtten.

Nyhetsbyrån AP skriver att Romney leder knappt över Giuliani i en omröstning bland 1 705 republikanska partiarbetare som samlades i Washington för en tredagarskonferens. De tillfrågade vilket deras förstahandsval skulle vara till presidentkandidat för Republikanska partiet.

Romney fick 21 procent jämfört med 17 procent för Giuliani medan John McCain något överraskande bara fick 12 procent. Framför honom hamnade även Kansas-senatorn Sam Brownback, en av de religiösa konservativas kandidater, och Newt Gingrich, tidigare talman i representanthuset, som sagt att han väntar till i höst med att bestämma sig för en eventuell kandidatur.

För ett år sedan fick dåvarande Virginia-senatorn George Allen stöd av 22 procent av de republikanska partiarbetarna. Men hans chanser anses ha försvunnit samtidigt som han kämpade för, men förlorade, valkampen om en plats i senaten.

I fjol fick McCain 20 procent, Giuliani 12 procent, utrikesminister Condoleezza Rice 10 procent och Gingrich 5 procent.

TT

Mer läsning

Annons