Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gisslanexpert vill medla London_Iran

Annons

Ryssland vill ha en opartisk granskning av var de 15 britterna befann sig när Iran grep dem. Londonregeringen frustreras av det iranska nyårsfirandet, samtidigt som Terry Waite _ själv gisslan i Libanon i fyra år _ erbjuder sig att medla.

Det eskalerande ordkriget kring de 15 soldaterna, som greps av Iran i Persiska viken för drygt en vecka sedan, oroar och engagerar världens stormakter. Ryssland föreslår en lösning i form av "en djupgående granskning av det inträffade, som tar i beaktande konflikten mellan London och Teheran".

"Om det är som britterna hävdar att de (soldaterna) hade mandat från FN:s säkerhetsråd, anser vi att FN-sekretariatet ska förbereda en oberoende rapport", skriver Aleksander Jakovenko, biträdande utrikesminister.

Storbritannien säger sig ha bevis, bland annat i form av satellitnavigeringsloggar, för att den brittiska patrullen var på irakiskt vatten. Teheranregimen hävdar lika bestämt att de gjorde intrång i Iran.

EU:s utrikesministrar ställer sig vid sitt informella möte i Bremen enigt bakom Storbritannien. I fredags utfärdades en kommuniké som varslar om "lämpliga åtgärder" mot Iran, utan närmare förklaring till vad åtgärderna kan bestå av. Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallade Irans agerande för kidnappning.

Hans brittiska kollega Margaret Beckett försökte på lördagen låta positiv. Till pressuppbådet i Bremen sade hon att ett formellt svar skickats på Irans diplomatiska meddelande i ämnet.

Men det befaras att regeringarna har fastnat i det upptrappade hotfulla tonläget, vilket får Church of Englands kidnappningsexpert Terry Waite att vilja rycka in. Waite satt från 1987 isolerad i över fyra år som den Iran-anknutna gruppen Islamiska jihads fånge i Libanon. Vid gisslandramer tidigare på 80-talet förhandlade han framgångsrikt med det iranska Revolutionsgardet.

TT

Mer läsning

Annons