Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gisslandramat i Manila över

Annons

Chefen för en förskola i ett slumområde i Manila kapade i dag en buss och tog 32 av sina elever och två lärare som gisslan för att ge eftertryck åt en vädjan om bostäder och utbildning för barnen.

Barnen har börjat lämna den kapade bussen i Filippinerna, rapporterar Reuters. Mannen och hans medhjälpare som tog barnen som gisslan har gripits. Dramat i Manila varade i nio timmar.

Gisslantagarna släppte först en pojke med hög feber efter drygt fyra timmar.

Polisen och förhandlarna sade senare att kidnapparna hade accepterat att släppa gisslan och kapitulera klockan 19 lokal tid (13 svensk tid).

I gengäld har polisen gått med på att massmedierna ska få finnas på plats under dramats upplösning.

Förskolechefen hävdade att han och hans två medarbetare var beväpnade med handeldvapen och granater sedan de kapat bussen som de tidigare bokat för en utflykt.

Mannen ringde till en lokal radiostation och sade att han skulle ge upp om han blev lovad att de 145 barnen på förskolan i slumområdet i Manilaförorten Tondo kunde utlovas gratis bostäder och fri utbildning.

En lokalpolitiker, som kände förskolechefen, gick in i bussen för att övertala gisslantagarna att ge upp.

Polisen uppgav först att de tre männen i bussen var på flykt undan polisen efter ett misslyckat rånöverfall.

Senare visade det sig att förskolechefen kapat bussen tillsammans med sina medarbetare för att få uppmärksamhet kring bristen på skolutbildning för fattiga barn.

Bussen omringades av poliser ur specialstyrkorna och filippinsk tv visade bilder på barn som vinkade bakom bussfönstren.

Det var det andra gisslandramat i den filippinska huvudstaden på kort tid. Den 14 mars stormade polisen en domstolsbyggnad i distriktet Taguig. Poliserna dödade en tidigare marinkårssoldat när de gjorde slut på ett dygns gisslandrama, som hade direktsänts i tv.

Mannen och hans flickvän hade tagit fyra personer i gisslan under en rättegångsförhandling.

TT

Mer läsning

Annons