Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gisslandrama präglar toppmöte

Annons

Afghanistans president Hamid Karzai är i USA för att med kollegan George|W Bush diskutera säkerhetsläget i sitt land. Samtalen överskuggas av det pågående gisslandramat där talibanerna håller 21 sydkoreaner fångna.

Den 19 juli kidnappades 23 sydkoreanska kristna hjälparbetare. Sedan dess har två av dem dödats och Sydkorea hoppas nu att toppmötet på Camp David ska tillföra något nytt i det dödläge som uppstått.

Sydkorea har försökt förmå USA att ingripa i förhandlingarna, men USA har inte givit några tydliga tecken på att gripa in. En amerikansk toppdiplomat har uttryckt att det finns "potential" för militär påtryckning gentemot talibanerna i ärendet.

I torsdags enades Sydkorea och USA om att inte försöka frita gisslan med våld.

Andra ämnen för mötet på Camp David mellan Karzai och Bush, allierade i kampen mot talibanerna, är det ökade antalet civila dödsoffer i Afghanistan. USA kastade ut talibanerna ur landet 2001, men sedan dess har upprorsmännen hämtat ny kraft och börjat anamma metoder från Irak, såsom kidnappningar och självmordsbombningar.

Allt fler civila har den senaste tiden fallit offer för såväl Natostyrkornas som de USA-ledda OEF-styrkornas offensiver i jakten på talibanerna. Det är framför allt flyganfall som ligger bakom de civila dödstalen. För president Karzai är frågan om de civila offren känslig, då den svärtar ned hans samarbete med USA i kampen mot terrorismen.

Även uppsvinget för afghanskt opium ska diskuteras under toppmötet, som pågår till måndagskvällen svensk tid. Årets vallmoskörd, som används vid framställning av drogen, väntas bli större än förra året och planerna på hur mycket av vallmoodlingarna som ska förstöras ter sig inte realistiska. Förra året avfärdade Karzai USA:s planer på att sprida växtgift över odlingarna med argumentet att vanliga grödor kunde komma till skada.

USA ser samband mellan narkotikaindustrin och upprorsgrupperna i landet.

TT

Mer läsning

Annons