Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gilla läget

Annons

I landstingsvalet röstade en del väljare på ett i landstingssammanhang nytt parti, Dalarnas sjukvårdsparti, som fick tre mandat i landstingsfullmäktige och blev vågmästare. Inre konflikter i Dalarnas sjuksvårdsparti gjorde att partiet sprack och en av de tre valde samarbete med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, vilka därmed fick majoritet i landstinget.

Vänsterblocket erbjöd då borgarkartellen att ingå i en bred "samlingsregering" för att uppnå stabilitet i styrningen av landstinget men borgarna sa nej. Då startade karusellen.

Anklagelser och smutskastning av majoriteten blev vardagsmat i medierna. Oerfarenhet av demokratiska spelregler och okunskap om juridikens betydelse i dessa sammanhang ledde till att företrädaren för, Dalarnas sjukvårdsparti orsakade stor oreda i beslutsprocessen runt de uppdrag som denne ur demokratisk synvinkel har rätt till.

Slagord och populistiska uttalanden har gett en förfalskad bild av den komplicerade och sammansatta process som en lösning av den uppkomna parlamentariska situationen i landstinget Dalarna innebär. Det är dags för en bred folkbildning om demokratiska värderingar, olika politiska åsiktsriktningar och de grundvalar samhället vilar på, inte minst inför de allmänna val som ska hållas om fyra år.

Fler måste inse värdet av att lägga sin röst på något av de etablerade partierna eller ta konsekvenserna av den oreda som uppstår när orutinerade och okunniga representanter för småpartier får vågmästarroller i demokratiska parlament.

Men nu gäller det att gilla läget och gå vidare.

ANN-GRET OLSSON, (S)

Mer läsning

Annons